FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri obrane Hrvatske i Mađarske u Osijeku

Autor: ivuc
OSIJEK, 24. siječnja 2011.(Hina) - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović izjavio je danas u Osijeku pošto se u Zapovjedništvu za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske (HKoV) "Fran Krsto Frankopan" sastao s mađarskim ministrom obrane Csabaom Hendeom kako je Mađarska jedan od najvećih zagovaratelja euroatlantskog puta Hrvatske, što je posebice važno jer Mađarska u prvom polugodišu ove godine predsjeda EU.

Zahvalio je mađarskoj vladi što je pitanje završetka hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om tijekom svojeg mandata postavila kao zajednički cilj, ocjenjujući kako teško može biti većeg dokaza prijateljstva i strateškog savezništva između dviju zemalja.

Ministar Božinović očekuje da bi se ove godine "mogli konkretizirati neki oblici vojne suradnje s Mađarskom", posebice u vojnoj industriji. Kako je rekao novinarima, suradnja dviju zemalja na visokoj je razini, a samo je ove godine, istaknuo je, "planirano oko 40 različitih bilateralnih aktivnosti provedbom postojećih sporazuma koji pokrivaju gotovo cijeli spektar nadležnosti oružanih snaga".

Zahvalio je mađarskome ministru obrane na pomoći u organizaciji izložbe hrvatske vojne industrije u listopadu prošle godine u Budimpešti, koja je pokazala kako dvije države mogu surađivati na tom području.

"Već na izložbi u Budimpešti ostvarena je suradnja naših poduzeća, koju sada treba dodatno potaknuti, i očekujem da ćemo krajem ožujka na sajmu vojne opreme i naoružanja u Splitu biti u prigodi da neke od tih projekata i konkretiziramo", rekao je ministar Božinović.

Mađarski ministar obrane Csaba Hende rekao je da je bilateralna vojna suradnja vrlo dobra i bez otvorenih pitanja, a hrvatski i mađarski vojnici, dodao je, "zajedno rade na tri mjesta u misiji u Afganistanu".

Ocijenio je kako je trenutačno najvažnija suradnja vojnih industrija dviju zemalja te istaknuo kako vjeruje da će hrvatski pristupni pregovori s EU-om završiti tijekom ovog polugodišta.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙