FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o nacrtu strategije nacionalne sigurnosti

Autor: ipet
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Predstavnici nevladinih organizacija ocijenili su na današnjem okruglom stolu na Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski", održanom u okviru javne rasprave o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti, da je taj nacrt dobar te da sadrži i više od očekivanoga.

Sudionici rasprave, druge o tom dokumentu ,pozdravili su niz odrednica strategije te iznijeli prijedloge kako bi konačni tekst bio što obuhvatniji i kvalitetniji. Primjerice predloženo je da se više istakne važnost energetske sigurnosti, opasnosti od cyber kriminala, digitalne infrastrukture kao vrijednosti, a riječi hvale upućene su u što je u dokumentu prepoznata javnost, navodi u priopćenju Služba za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane (MORH).

Posebice su pohvalili to što je nacrt strategije upućen u javnu raspravu. Denis Avdagić iz Organizacije za promicanje sjevernoatlantskih integracija ocijenio je da je takav način iskorak u komunikaciji s javnošću, dok je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije kazao da je MORH, korak ispred drugih, pokazao da se putem interneta i na druge načine može pridonjeti kvaliteti rasprave.

Ministar obrane Davor Božinović zahvalio je predstavnicima nevladinih organizacija koji su se odazvali pozivu na raspravu, koju je ocijenio otvorenom i transparentnom, i pozvao ih na sustavnu suradnju s MORH-om i Oružanim snagama RH.

"To je i vaše i naše ministarstvo i dok smo ovdje moramo uložiti maksimum znanja i napora da napravimo kvalitetan iskorak" rekao je Božinović dodavši da se prijedlozi i primjedbe na dokument mogu dati i putem web stranice Ministarstva obrane.

Ukazao je na važnost donošenja nove strategije nacionalne sigurnosti rekavši da vrijeme u kojem živimo samo donosi "set" novih izazova na koje svaka država treba odgovoriti. Rekao je da se radi o sveobuhvatnom dokumentu te da će pravi izazov biti njegova implementacija u praksi dodavši da je važno definirati i dinamiku provođenja strategije.

Savjetnik Predsjednika Republike za obranu Zlatko Gareljić rekao je da su svi prijedlozi dobro došli, ali i da je dobro što su dosad održana dva okrugla stola na kojima nije bilo strateških primjedaba o tom dokumentu na kojemu je radilo 19 ministarstava i tijela državne uprave.

(Hina) pp/xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙