FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 23. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Madridu dobilo je prijeteće pismo u kojemu je veleposlanici Željani Zovko najavljeno kako bi tamo mogla biti podmetnuta eksplozivna naprava, javili su u subotu sarajevski mediji. Neimenovani izvor iz ministarstva vanjskih poslova BiH naveo je kako je prijeteće pismo poslano iz Alicantea a u potpisu su stanoviti Mohamed Nezirović i Faik Dizdarević. U pismu se prijeti prije svega Hrvatima uz spominjanje CIA-e i baskijske separatističke organizacije ETA. Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije se očitovalo o navodnim prijetnjama niti ima službene potvrde kako su one doista upućene.

JOHANNESBURG - Obilne kiše u Južnoafričkoj Republici prouzročile su poplave i odrone tla, zbog čega je smrtno stradalo 70 osoba, a domove je bilo prisiljeno napustiti više od 8.000 stanovnika, izvijestile su u subotu vlasti. "Broj do sada smrtno stradalih povećao se na 70. Broj osoba koje su bile prisiljene napustiti domove popeo se na 8.400", izjavio je glasnogovornik vlade. U sličnim su elementarnim nepogodama 12. siječnja život izgubile 32 osobe. Da bi se uspjela 'nositi' s novonastalom situacijom vlada je pokrenula više zajedničkih operacija kako bi se "poboljšala koordinacija vladinih institucija te da bi se racionalizirala komunikacija s ugroženim područjima", stoji u priopćenju vlade. Raseljene obitelji privremeno su smještene u javne zgrade ili ispod šatora te su opskrbljene hranom. Štete što su ih prouzročile poplave i odroni procjenjuju se na oko 356 milijuna randa (oko 32 milijuna eura). Obilne kiše pogodile su i druge afričke zemlje - Bocvanu, Namibiju, Zambiju i Zimbabve. U Mozambiku je smrtno stradalo deset osoba, a više od 10.000 ih je evakuirano.

BERLIN - Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu poslijepodne ulicama Berlina izražavajući nezadovoljstvo zbog šteta koje može prouzročiti loša industrijska poljoprivreda, osobito s obzirom na to da zemlju već tjednima potresa skandal sa zagađenjem stočne hrane dioksinom. Između 15.000 i 22.000 osoba, prema procjeni policije i organizatora, prosvjedovalo je ističući transparente na kojima je na englesko-njemačkom pisalo "Power to the Bauer!" (Vlast seljacima!). "Kad smo se počeli pripremati za ovaj prosvjed prije deset mjeseci, nismo ni znali da će u međuvremenu izbiti jedan od najvećih skandala u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u posljednjih nekoliko godina", rekao je novinarima jedan od organizatora. U početku je cilj prosvjeda bio pobuniti se protiv masovnog uzgoja i pretjeranog korištenja biotehnologije u poljoprivredi, a prosvjed se trebao održati na marginama njemačkog poljoprivrednog sajma - Gruene Woche - koji se od 21. do 30 održava u Berlinu. No početkom siječnja zatvorene su farme, pošto su vlasti otkrile da proizvođač stočne hrane iz Donje Saske, kojega se smatra odgovornim za zagađenje dioksinom, nije predao puni popis farmi kojima je dostavljao stočnu hranu nakon čega je uslijedilo ponovno testiranje proizvoda. Iz istog razloga zabranjena je i prodaja jaja te mesa svinja i peradi sa spomenutih farmi. Uzrok onečišćenja bilo je korištenje industrijskih masti svjesno isporučivanih proizvođačima, a proizvodila ih je tvrtka Harles&Jentsch. Više od 4.700 farmi u Njemačkoj bilo je privremeno zatvoreno.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i zastupnici izabrani u rujnu postigli su dogovor prema kojemu će Karzai u srijedu inaugurirati afganistanski parlament. Povjerenstvo koje čini 35 zastupnika zaključilo je s predsjednikom dogovor o inauguraciji, izvijestio je jedan od parlamentarnih zastupnika Gul Paša Mažidi. Predsjednik će u srijedu inaugurirati članove parlamenta, a oni će zauzvrat od sada priznavati legitimitet posebnog suda što ga je osnovao Karzai kako bi razriješio parnice koje se odnose na rezultate parlamentarnih izbora održanih 18. rujna, rekao je Paša Mažidi. Dosad su zastupnici odbijali priznati legitimitet posebnog suda. Svi kandidati za parlament još nisu službeno izjavili da će poduprijeti sporazum, no velik broj to ih je učinio neformalno, kazao je Paša Mažidi, dodavši kako bi službeno priopćenje o tomu moglo biti objavljeno u nedjelju. Informaciju je potvrdio još jedan zastupnik, Šukorija Barakzaji. Afganistansko predsjedništvo nije bilo dostupno za komentar, prenosi AFP.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙