FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 22. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BRUXELLES

Europska komisija je Mađarskoj dala dvotjedni rok da pokaže da je njezin novi zakon o medijima u skladu s pravilima EU-a ili će se suočiti s pravnim mjerama, rekao je u petak glasnogovornik Europske komisije Jonathan Todd. "Mogu potvrditi, Mađarska ima dva tjedna da odgovori, a nakon toga mi pridržavamo pravo na pokretanje postupka zbog kršenja pravila EU-a", rekao je Todd. On je kazao da je europska povjerenica za informatičke i komunikacijske tehnologije Neelie Kroes u petak uputila pismo službenoj Budimpešti u kojoj se od nje traži da u roku od dva tjedna razjasni sva pitanja koja zabrinjavaju Europsku uniju glede novog mađarskog zakona o medijima. Mađarsku, aktualnu predsjedateljicu EU-a kritizirali su Nijemci, Britanci i Francuzi, zabrinuti zbog ograničenja slobode medija koje se reflektira u novom zakonu o medijima.

TIRANA

Troje ljudi poginulo je u petak u sukobima prosvjednika i policije pred uredom albanskog premijera Salija Berishe, tijekom prosvjeda kojim se tražila ostavka njegove vlade zbog korupcije. "Nažalost, troje civila je poginulo", rekao je zamjenik ravnatelja vojne bolnice u Tirani Alfred Gega. On je rekao da je jedna ubijena osoba imala ranu od metka na glavi, dok su preostale dvije ubijene hicima u prsa iz velike blizine. Na pločniku se vide tragovi krvi, a policija je objavila da je ranjeno najmanje 17 policajaca i 33 prosvjednika. Jedan civil i jedan policajac teško su ranjeni i nalaze se u kritičnom stanju, rekao je Gega. Pristaše Socijalističke stranke okupili su se pred Berishinim uredom bacajući na zgradu i na policiju kamenje, štapove i kišobrane. Policija je odgovorila suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima. Dim je sukljao iz zapaljenih automobila od kojih su neki bili policijski. Glavna gradska avenija bila je ispunjena prosvjednicima kojih se, prema očevicima, okupilo oko 20.000.

TUNIS

Protuvladini prosvjednici u petak su u Tunisu izašli na ulice u sklopu trodnevne žalosti za desecima ubijenih tijekom prosvjeda koji su rezultirali svrgavanjem s vlasti predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija. Tuniska prijelazna vladi koja je preuzela vlast pošto je prošli tjedan Ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju uslijed nereda u zemlji, suočila se s nastavkom prosvjeda građana koji su bijesni jer u kabinetu još uvijek sjede pripadnici "stare garde". Nekoliko stotina prosvjednika mirno je u petak prošlo središtem Tunisa, kao i ispred upravne zgrade tvrtke u vlasništvu države - Tunisian Transport Company, tražeći odlazak s dužnosti visokih dužnosnika iz razdoblja Ben Alijeve uprave. Okupljeni u središtu Tunisa izvikivali su: "Nećemo prihvatiti ovu vladu, nikad je ne namjeravamo prihvatiti!".

ŽENEVA

Vlade moraju surađivati s tvrtkama kako bi se smanjilo reklamiranje prehrambenih proizvoda s visokim udjelom soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, čime su osobito pogođeni mladi i djeca kojima zbog takvih namirnica prijeti epidemija pretilosti i raznih drugih bolesti, izvijestili su u petak dužnosnici WHO-a. Poziv je uslijedio u sklopu kampanje fokusirane na borbu protiv kroničnih nezaraznih bolesti poput raka, dijabetesa te srčanih i plućnih bolesti, sve češćih uzročnika preuranjene smrtnosti među stanovnicima siromašnih zemalja. Kronične nezarazne bolesti ove će godine biti u središtu pozornosti globalne zdravstvene politike, a glavna rasprava o njima vodit će se u rujnu u sjedištu UN-ove Opće skupštine u New Yorku.

MOSKVA

Visoki dužnosnik ruske policije zadužen za borbu protiv korupcije Aleksander Bokov u petak je po nalogu moskovskog suda uhićen zbog optužbi za iznudu 46 milijuna dolara od jednoga poslovnog čovjeka. Kao voditelj Ureda za borbu protiv organiziranog kriminala sa sjedištem u Moskvi, Bokov je predvodio najvažnije istrage o korupciji i skupinama organiziranog kriminala koje su djelovale diljem bivšeg Sovjetskog Saveza. Slučaj Bokov ukazuje na razmjere korupcije u Rusiji, koja je na indeksu Transparency Internationala za prošlu godinu rangirana na 154. mjesto od 178 zemalja. Bokov, čiji je registrirani godišnji prihod tijekom 2009. iznosio milijun rubalja (oko 33.000 dolara), osumnjičen je za iznudu 46 milijuna dolara, prenio je Reuters. Glasnogovornik ruskoga istražnog povjerenstva Vladimir Markin rekao je za Interfax da je Bokov osumnjičen za iznudu spomenute svote 2005. od jednog ruskog biznismena.

(Hina) xdv yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙