FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: o zabrani predavanja zagrebačkim profesorima

Autor: ivuc
OSIJEK, 23. prosinca 2010.(Hina) - Savjet mladih Osječko-baranjske županije izrazio je danas nezadovoljstvo zbog prijedloga zagrebačkog Sveučilišta da svojim profesorima zabrani predavati izvan matičnog sveučilišta kako bi se povećala kvaliteta studija zagrebačkih studenata.

U priopćenju za javnost navodi se među ostalim kako mnogi profesori zagrebačkog Sveučilišta odrađuju nastavni program na različitim fakultetima i smjerovima osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera te da bi prihvaćanje toj prijedloga vjerojatno uzrokovalo gašenje mnogih programa na osječkome Sveučilištu, poput psihologije, zbog manjka kvalificiranih kadrova.

Budući da zagrebačko Sveučilište raspolaže znatno većim financijskim sredstvima, a samim time i mogućnošću da kvalitetan mladi znanstveni kadar, koji je prisiljen završavati doktorske studije upravo u Zagrebu, privuče na to sveučilište, smatramo da bi se prihvaćanjem tog prijedloga samo dodatno povećala ionako velika neravnopravnost među sveučilištima i onemogućila kvalitetna nastava izvan Zagreba, dodaje se u priopćenju.

Napominje se kako je takav prijedlog "protivan jednom od temeljnih načela Bolonjskog procesa - mobilnosti studenata i profesora".

Županijski savjet mladih smatra da ta zabrana, "u situaciji kada smo pred pragom Europske unije, gdje ćemo se morati prilagoditi europskim obrazovnim standardima temeljenim na jednostavnoj razmjeni znanja i velikoj mobilnosti svih sudionika akademskog života, nikako ne pomaže približavanju hrvatskog obrazovnog sustava europskom".

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙