FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro Pero Jurković

Autor: tkol
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Pero Jurković, profesor emeritus na Katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner Hrvatske narodne banke, preminuo je jučer u 75. godini života.

Rođen je 1936. u Brštanici u općini Neum, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1976. godine.

Znanstveno se usavršavao na sveučilištima u Rotterdamu, Londonu,Yorku i Tallahasseeu.

Nakon studija radio je kao referent i načelnik za privredu u općini Čapljina, a od 1963. bio je direktor Zavoda za ekonomiku u Mostaru. Od 1967. radio je kao istraživač u Ekonomskom institutu Zagreb, a od 1980. profesor kao javnih i poslovnih financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Dužnost guvernera Hrvatske narodne banke obnašao je od 1992. do 1996. godine, a potom je do 2000. bio savjetnik Predsjednika Republike. Utemeljitelj je Hrvatskog instituta za bankarstvo i osiguranje u Zagrebu te njegov prvi ravnatelj.

Bio je voditelj i predavač na nekoliko poslijediplomskih studija u zemlji i inozemstvu. Objavio je i tristotinjak znanstvenih i stručnih radova, od kojih dvadesetak u inozemstvu, te knjiga iz područja javnih i monetarnih financija, društvenih djelatnosti i fiskalne politike.

Najvažnije knjige su mu: "Fiskalna politika u ekonomskoj teoriji i praksi", "Uvod u teoriju ekonomske politike", "Osnove ekonomike društvenih djelatnosti", "Poslovni rječnik", "Javne financije", "Financijske teme i dileme" i brojne druge.

Za svoj rad dobio je niz nagrada i priznanja među kojima su "Božidar Adžija", "Mijo Mirković" te "Blaž Lorković".

Ispraćaj Pere Jurkovića bit će u petak 21.siječnja u 10,50 sati na Mirgogoju, a ukop će biti idućeg dana u 14 sati na groblju Brštanica-župa Hrasno (općina Neum, BiH).

Komemoracija će biti u petak, 21. siječnja u 9 sati na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

(Hina) xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙