FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se dobro raspoloženje

Autor: scvi
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi očekuje se danas zadržavanje pozitivnog raspoloženja, nakon što su jučer investitori iskoristili korekciju cijena dionica naniže za učvršćivanje svojih pozicija.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 porast.

Crobex indeks jučer je, nakon početnog pada za više od 1 posto, do kraja trgovanja uspio nadoknaditi gubitke i završiti u plusu od 0,23 posto, na 2.278 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,31 posto, na 1.246 bodova.

Redovni promet iznosio je 43,6 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna manje nego prethodnoga dana.

Najviše se trgovalo dionicom Ine, kojom je ostvareno 17,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,74 posto, na 3.425 kuna. Tijekom dana bilježila je oštre oscilacije, krećući se u rasponu od 3.172 do 3.500 kuna.

„Jučerašnje trgovanje pokazalo je da investitori korekciju cijena naniže koriste za dokup pozicija, zbog čega su indeksi uspjeli nadoknaditi gubitke i završiti dan u blago pozitivnom području. I danas očekujem zadržavanje pozitivnog sentimenta“, ističe Vjeran Jureša, analitičar i investicijskom društvu To One.

U nešto većem fokusu investitora mogao bi se naći građevinski sektor, nakon što je jučer premijerka Jadranka Kosor najavila desetak investicijskih projekata, čija bi realizacija trebala početi u prvom tromjesečju ove godine.

Među ostalim, očekuje se raspisivanje natječaja za hidroelektranu Ombla, investiciju vrijednu 125 milijuna eura, pokrenut je i projekt Dubrovnik - izgradnja trafostanice vrijedna 70 milijuna eura te sanacija pruge Križevci-Koprivnica, vrijednosti veće od 198 milijuna kuna.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da bi i dionice turističkih kompanija mogle privući pozornost investitora, nakon što je Vlada uredbama regulirala način, postupak i uvjete dobivanja koncesije na turističkom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Turističke tvrtke i kampovi koncesiju će moći dobiti na najdulje 50 godina, a koncesijska im se naknada određuje u stalnom i promjenjivom dijelu.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će Državni zavod za statistiku (DZS) objaviti izvješće o industrijskoj proizvodnji u prosincu, a šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u tom mjesecu industrija ojačala za 1 posto. Njihove procjene kreću se od stagnacije do rasta proizvodnje za 3,8 posto.

„Bude li podatak o industrijskoj proizvodnji iznad očekivanja, mogao bi pridodati pozitivnom sentimentu na domaćem tržištu. U ovom se trenutku domaća burza čini prilično žilavom i otpornom na loše vijesti, pa ako taj podatak bude ispod očekivanja, on neće znatnije utjecati na raspoloženje investitora“, ocjenjuje Jureša.

DZS će danas objaviti i podatak o stopi nezaposlenosti u lanjskom prosincu, a pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje da je porasla sa 17,8 posto, koliko je iznosila u studenome, na 18,8 posto.

Na većini svjetskih burzi jučer su cijene dionica pale drugi dan zaredom. U četvrtak su na Wall Streetu pod najvećim pritiskom bile cijene dionica rudarskog sektora jer se ulagači plaše da će oslabiti potražnje za sirovinama ako Kina dodatno zaoštri monetarnu politiku.

To je jutros izazvalo i pad cijena na azijskim burzama. No, na europskim su tržištima indeksi jutros blago porasli, prekinuvši dvodnevni negativni niz.

„Uz moguće zaoštravanje monetarne politike u Kini i ostalim brzorastućim gospodarstvima u svijetu, u fokusu investitora na svjetskim burzama ponajviše su poslovni rezultati američkih kompanija ostvareni u zadnjem lanjskom tromjesečju. Danas bi tako na smjer trgovanja poslijepodne moglo utjecati izvješće Bank of America i General Electrica“, navodi Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙