FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Hu Jintao s poslovnim čelnicima i u Kongresu

Autor: dhai
WASHINGTON, 20. siječnja 2011.(Hina) - Kineski predsjednik Hu Jintao u četvrtak je u govoru članovima Američko-kineskog poslovnog vijeća u Washingtonu zajamčio da Kina neće ući u utrku u naoružanju s SAD-om, da neće biti vojna prijetnja bilo kojoj zemlji, ni voditi ekspanzionističku politiku.

Hu je istodobno naglasio da njegova vlada ostaje predana izgradnji "moderne socijalističke države" i odbija vanjsko uplitanje vezano uz Tajvan i Tibet.

U jedinom javnom govoru tijekom državnog posjeta SAD-u, Hu je ocijenio da su američko-kineski odnosi "postigli neviđenu širinu i dubinu" u posljednjih nekoliko godina, te naznačio pravce njihova razvoja. Istaknuo je da se obje zemlje "moraju odnositi jedna prema drugoj s poštovanjem i kao sebi ravnoj".

"Pitanja vezana uz Tajvan i Tibet tiču se kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ona dotiču nacionalne osjećaje 1,3 milijarde Kineza", rekao je Hu, izrazivši nadu da će SAD poštovati obveze i čuvati teško ostvareni napredak u odnosima s Kinom.

"Mi ćemo razviti socijalističku demokraciju i vladavinu prava... uz stalni napredak u nastojanju da izgradimo prosperitetnu, jaku, demokratsku, kulturno naprednu i skladnu modernu socijalističku zemlju", kazao je kineski predsjednik.

On je rekao da se Kina zalaže za mirno rješavanje sporova, te da ima "obrambenu" vojnu strategiju.

"Mi nećemo sudjelovati u utrci u naoružanju ili predstavljati vojnu prijetnju bilo kojoj zemlji. Kina nikad neće nastojati ostvariti hegemoniju ili voditi ekspanzionističku politiku", naglasio je Hu.

On se prethodno na Capitol Hillu iza zatvorenih vrata susreo s republikanskim i demokratskim čelnicima američkog Kongresa, koji su mu izrazili zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini, izvijestile su američke TV mreže.

Prethodnoga dana Hu je zbog kršenja ljudskih prava izložen pritisku u Bijeloj kući, na razgovorima s predsjednikom Barackom Obamom, a potom je na konferenciji za tisak priznao da "Kina treba više učiniti na tom planu".

Na jednosatnom susretu s kongresnim čelnicima, predsjednik Predstavničkog doma John Boehner naglasio je problem zaštite intelektualnog vlasništva i sigurnosti na Korejskom poluotoku, dok je čelnica demokratske manjine Nancy Pelosi, poznata po kritici komunističkog režima u Pekingu, postavljala pitanja o ljudskim pravima, uključujući i o Liu Xiaobou, zatočenom dobitniku Nobelove nagrade za mir, te o Tibetu. Pelosi je kasnije odbila komentirati odgovore kineskog predsjednika.

Hu će u četvrtak posjetiti Chicago, gdje će obići jednu tvornicu auto dijelova u kineskom vlasništvu.

Kongresni čelnici u srijedu nisu nazočili državnoj večeri u Bijeloj kući, koju su predsjednik Barack Obama i supruga Michelle organizirali u čast Hu Jintaoa. Na večeri je bilo 225 gostiju od bivših predsjednika Jimmya Cartera i Billa Clintona, preko bankara s Wall Streeta i predsjednika uprava vodećih korporacija, do zvijezda iz Hollywooda i uglednika iz kinesko-američke zajednice.

Državna večera najsvečaniji je događaj koji američki protokol predviđa za posjete stranih državnika, a večera za predsjednika Kine je treća državna večera od početka Obamina mandata u siječnju 2007., nakon onih za čelnike Indije i Meksika.

Jelovnik je bio tipično američki, s junećim odrescima na žaru, pitom od jabuka i sladoledom. Obama je u zdravici objavio kako će Kina dopustiti Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu da zadrži iznajmljene velike pande Mei Xianga i Tian Tian, još pet godina.

Nakon zdravica je održan jazz koncert.

(Hina) xdh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙