FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hu otputovao u SAD

Autor: bcav
WASHINGTON, 18. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Kineski predsjednik Hu Jintao otputovao je u utorak u Sjedinjene Države gdje će ga američki predsjednik Barack Obama ugostiti na summitu dviju najvećih svjetskih sila, koji analitičari nazivaju najvažnijim još od posjeta SAD-u bivšeg kineskog predsjednika Denga Xiaopinga prije 30 godina.

Prema najavama, sastankom će prevladavati gospodarska pitanja koja su istovremeno i izvor zbližavanja i podjela između SAD-a i Kine.

Očekuje se da će američki trgovinski deficit s Kinom ove godine dosegnuti 270 milijardi dolara, a obje zemlje međusobno se optužuju za izazivanje problema u međunarodnoj trgovini.

Washington se žali da Peking umjetno održava niski tečaj juana i tako na nepošten način pogoduje svome izvozu, dok je Obama upozorio Kinu da svoj rast previše temelji na trgovini.

Kineski političari uzvraćaju da je cilj američke monetarne politike oslabiti dolar kako bi se potaknuo izvoz i tvrde da bi aprecijacija juana neznatno utjecala na ublažavanje trgovinskog jaza. Neki američki političari čak su tražili donošenje zakona kojim bi se kaznio Peking ako se ne uravnoteži tečaj juana.

Analitičari smatraju da će Hu od Obame, a za račun kineskih radnika i izvozne industrije, tražiti jamstva da će američko tržište ostati otvoreno za kineske proizvode.

Kina je pojedinačno najveći ulagač u Američke federalne rezerve, s oko 900 milijardi dolara. Neki u Washingtonu boje se da bi Peking zbog političkih nesuglasica mogao povući svoj polog, no to bi bilo kontraproduktivno za kineske gospodarske interese i malo je vjerojatno da će se dogoditi, smatraju stručnjaci.

SAD od Kine, politički i financijski najodanijeg saveznika Sjeverne Koreje, traži da izvrši jači pritisak na Pyongyang kako bi odustao od svojeg nuklearnog programa i izbjegavao destabilizirajuće akcije poput nedavnog bombardiranja južnokorejskog otoka i potapanja južnokorejskog ratnog broda u kojem je u ožujku poginulo 46 mornara.

Kina, zabrinuta za stanje na korejskom poluotoku, s druge strane želi da Washington "omekša" svoje stajalište da neće sudjelovati u pregovorima bez određenih ustupaka Sjeverne Koreje i traži da se SAD vrate razgovorima.

Jedna od tema summita trebao bi biti i Iran, pri čemu Washington očekuje od Kine odlučnije mjere protiv Teherana zbog njegova nuklearnog programa, ali Peking dosad nije bio oštar u onoj mjeri u kojoj to želi SAD.

Kina je iskoristila sav svoj diplomatski utjecaj da zaštiti Teheran koji smatra svojim saveznikom. Kina je prošloga lipnja poduprla američki prijedlog uvođenja četvrte runde sankcija protiv Irana, no nakon toga se zauzimala da se s liste tvrtki na koje se one odnose uklone sve osim jedne iranske banke.

Ipak, dvije države na tome pitanju blisko surađuju, pa neki analitičari kažu da je politika prema Iranu područje na kojem Hu i Obama imaju najviše dodirnih točaka.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙