FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je u utorak u nastupni posjet ukrajinskoga veleposlanika u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka i izvijestio ga o aktualnom stanju pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, te o naporima Hrvatske za njihovim završetkom do kraja mađarskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2011.. Plenković je izvijestio Levčenka o aktualnom stanju pristupnih pregovora i predstavio je planiranu dinamiku vezanu uz potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i održavanje referenduma. Levčenko je predstavio vanjskopolitičke prioritete Ukrajine, posebice odnose s Europskom unijom u okviru Istočnog partnerstva te u vezi s liberalizacijom viznog režima.

ZAGREB - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić primila je u utorak pomoćnika ministra za bilateralnu suradnju srbijanskoga ministarstva vanjskih poslova Zdravka Ponoša i srbijanskoga veleposlanika u Hrvatskoj Stanimira Vukičevića i s njima razgovarala o regionalnoj suradnji, priopćeno je iz Sabora. Govorilo se i o inicijativi hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića o Bosni i Hercegovini, kaže se u priopćenju. Posebno je istaknuto da je stabilnost Bosne i Hercegovine od presudne važnosti za stabilnost cijele regije. Sugovornici su razgovarali i o mogućnostima prekogranične suradnje na projektima od interesa za obje države, a za što postoje sredstva u fondovima Europske unije, kaže se u priopćenju.

LJUBLJANA - Na zahtjeve da Slovenija službeno prosvjeduje zbog novoga hrvatskog pravilnika o granicama ribolovnih područja, jer je u njemu navedena "crta sredine" kod razgraničenja u Savudrijskoj vali, slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da to neće utjecati na već dogovoren arbitražni postupak na koji su pristale obje države. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je da je riječ o "jednostranu potezu" Hrvatske, ali smatra kako pravilnik neće utjecati na arbitražu.

"Novi hrvatski pravilnik o granicama ribolovnih područja jednostrani je potez, ali nema nikakva značenja glede zadaće koju će imati arbitražni sud", navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi slovenskoj tiskovnoj agenciji STA. Kako su javili slovenski mediji, više je slovenskih stranaka i udruga u utorak zahtijevalo od ministarstva vanjskih poslova da odmah i odlučno službeno prosvjeduje protiv hrvatskog pravilnika koji je stupio na snagu u početku ove godine, jer tvrde da se njime ponovno "prejudicira" granično rješenje na moru i dovodi u pitanje arbitražni sporazum na koji je pristala slovenska vlada.

STRASBOURG - Europska komisija je u utorak najavila namjeru da od mađarske vlade do kraja ovog tjedna zatraži pismena pojašnjenja vezana uz sporni zakon o medijima, javlja iz Strasbourga AFP. "Do kraja tjedna ćemo mađarskoj vladi uputiti pismo na koje će mađarske vlasti morati odgovoriti. Zabrinuti smo zbog mađarskog zakona o medijima", izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, dodavši da "u slučaju Mađarske, kao i bilo koje druge zemlje članice, moramo europsko pravo primjenjivati na objektivan i nepristran način". Prema riječima glasnogovornika Komisije, radi se o "pojašnjenjima" vezanim uz spomenuti zakon. Dan ranije je europska povjerenica zadužena za to pitanje, Neelie Kroes, izjavila da određeni broj točaka u tom zakonu "ne izgleda zadovoljavajuće na pravi pogled".

BUDIMPEŠTA - Sporni zakon o medijima može ugroziti pluralizam medija u Mađarskoj, izjavila je u utorak u Mađarskoj predstavnica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) za slobodu medija Dunja Mijatović. "Osobito problematična je činjenica da Vijeće za medije kontroliraju isključivo pripadnici stranke na vlasti, što može biti prijetnja pluralizmu medija", izjavila je Mijatović nakon sastanka s mađarskim ministrom komunikacija Zsoltanom Kovacsom. Također je istaknula činjenicu da mandat članovima vijeća traje devet godina i da je obnovljiv. "Nitko ne dovodi u pitanje pravo na donošenje zakona koji reguliraju područje medija. No takvi zakoni moraju štititi, a ne ukidati ili smanjivati, slobodu medija", dodala je predstavnica OESS-a.

TUNIS - Privremeni tuniski predsjednik Fued Mebaza i premijer Mohamed Ganuši dali su u utorak ostavke Ustavnom demokratskom okupljanju (RCD), stranci svrgnutog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, javila je službena tuniska agencija TAP. RCD je objavio priopćenje, na koje se poziva TAP, da je isključio bivšeg predsjednika Ben Alija i njegovih šest suradnika na temelju istrage u stranci, nakon teških događaja koji su potresli zemlju zadnjih tjedana. Ostavkama privremenog predsjednika i prijelaznog premijera odvajaju se državna tijela od političkih stranaka, što je u ponedjeljak odlučila nova vlada nacionalnog jedinstva, prenosi TAP. To je objavljeno nakon oštra osporavanja sastava te vlade u kojoj je osam članova dosadašnje ekipe bivšeg diktatora, a svi su članovi RCD-a koji je vladao 23 godine.

RIO DE JANEIRO - Najmanje 200 osoba smatrano je nestalima u utorak nakon obilnih padalina koje su se obrušile prije tjedan dana na planinu blizu Rija, prema nepotpunim službenim podacima. Bujice popraćene blatom i kamenjem koje su opustošile tu regiju stotinjak kilometara sjeverno od Rija, usmrtile su najmanje 668 osoba a približno 14.000 ih je ostalo bez krova nad glavom. Najteže je pogođen grad Nova Friburgo, u kojemu je 314 mrtvih. U susjednim gradovima Teresopolisu i Petropolisu pobrojano je 277 i 58 smrtno stradalih, prema privremenim podacima Civilne zaštite. Broj mrtvih mogao bi jako porasti zbog više desetaka nestalih.

JERIHON - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev podržao je u utorak palestinsku državu rekavši da je Moskva 1988. priznala palestinsku neovisnost i nije promijenila stajalište koje je zauzeo bivši Sovjetski Savez. U svom prvom posjetu Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom čelnik ruske države Medvedev ipak nije svečano objavio da je Ruska Federacija, koju on predstavlja, priznala palestinsku državnost. Izrael je u posljednja dva mjeseca uznemiren nizom priznanja palestinske države od južnoameričkih država, uključujući Brazil i Argentinu, što bi, po nekim analitičarima, mogao biti uvod u palestinsko traženje punopravnog članstva u UN-u ako propadnu napori na oživljavanju blokiranog mirovnog procesa.

MADRID - Španjolska policija objavila je u utorak da je otkrila blizu Madrida "najveći i najsofisticiraniji laboratorij kokaina u Europi", u operaciji u kojoj je 25 osoba uhićeno i zaplijenjeno 300 kilograma droge. Operacija je plod dvogodišnje istrage koja je omogućila razotkrivanje laboratorija "neposredno prije početka njegova rada" i zapljenu 33 tone kemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji kokaina. Policajci su zaplijenili dva milijuna eura u gotovini, oružje, 18 luksuznih vozila, 470 mobitela kao i druge imovine procijenjene na 50 milijuna eura. Ta se organizacija, aktivna u Madridu, posvetila preprodaji kokaina baveći se unosom droge u Španjolsku te njezine obrade i prodaje, pa čak i pranjem krijumčarskog novca, priopćila je policija.

TEHERAN - Iranci od petka više neće moći kupovati benzin po iznimno povlaštenoj cijeni jer predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pokušava osnažiti gospodarstvo pogođeno međunarodnim sankcijama postupnim ukidanjem državnih subvencija troškova osnovnih potrepština poput energije, hrane i vode. Novinska agencija Mehr u utorak je objavila vijest da se od idućeg iranskog mjeseca, koji počinje u petak, 21. siječnja, u potpunosti ukida mogućnost kupnje benzina po subvencioniranoj cijeni od 1000 rijala po litri (oko 55 lipa). Prva faza ukidanja subvencija obavljena je u prosincu, kad su uz benzinske crpke raspoređene jake redarstvene snage kako se ne bi ponovili nemiri iz 2007. kad je vlada počela smanjivati količine goriva koje su se smjele kupiti po najpovoljnijim cijenama.

PORT-AU-PRINCE - Haićanske vlasti će ispitati bivšeg diktatora Jean-Claudea "Baby Doca" Duvaliera kako bi utvrdile može li ga sudski goniti za krađu iz državne blagajne tijekom njegove vladavine, rekao je u utorak viši dužnosnik vlade. "On će biti ispitan i ostat će na raspolaganju pravosudnom sustavu", rekao je agenciji Reuters dužnosnik koji nije želio biti imenovan. Dužnosnik je izjavu dao nakon što su sudac i policijska jedinica ušli u hotel gdje je 59-godišnji Duvalier odsjeo od iznenadnog povratka u nedjelju nakon 25 godina egzila u Francuskoj. On je 1986. pobjegao s Haitija pred pobunom naroda. Skupine za zaštitu ljudskih prava i kritičari traže da haićanska vlada uhiti i osudi Duvaliera za ubojstvo i mučenje tisuća protivnika tijekom, kako tvrde, 15 godina njegove vlasti u Hatiiju koja je počela 1971. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙