FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europskim tržištima dionica caruje optimizam

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Optimistična očekivanja na pragu sezone objave poslovnih izvješća komp anija podigla su u utorak europske burzovne indekse, a tržišta je dodatno ohrabrilo i portugalsko izričito odbijanje pomoći izvana.

Indeks Londonske burze Ftse poskočio je do podneva 1,3 posto na 6.033 boda. Frankfurtski DAX bio je na nešto manjem dobitku, ojačavši 0,8 posto na 6.913 bodova dok je pariški CAC bio u plusu 1,1 posto i dosegnuo je 3.843 boda.

"Optimizam na tržištima dijelom potpiruju dobre vijesti iz pojedinih kompanija ali i nastup portugalskog premijera Josea Socratesa koji je ponovio da njegovoj zemlji nije potrebna pomoć", tumači analitičar Heino Ruland iz Ruland Researcha.

Na početku trgovine ulagače je ohrabrilo poslovno izvješće američkog proizvođača aluminija Alcoa, koje je neslužbeno označilo početak sezone objave poslovnih izvješća, nadmašivši očekivanja i signalizirajući optimizam za budućnost.

Tako je među vodećim dobitnicima u utorak bio industrijski sektor.

Siemensova je dionica pritom ojačala 3,3 posto nakon što je tvrtka najavila da će njezina dobit i prihodi u prvom tromjesečju nadmašiti prošlogodišnje brojke zahvaljujući snažnoj potražnji iz industrijskog sektora.

Dobicima se isticao i bankovni sektor, uz prosječan rast vrijednosti od 1,8 posto, zahvaljujući optimističnim bilješkama Citigroupa i Societe Generalea.

Pritom su Barclays, Credit Agricole i HSBC ojačali u rasponu od 2,6 do 5,1 posto.

Dobra je vijest stigla i iz Portugala, čiji je premijer u razgovoru s novinarima u Lisabonu kazao da je Portugal prošle godine srezao proračunski manjak čak i ispod ciljane razine od 7,3 posto BDP-a.

Ulagače je osokolila i najava Japana da razmatra mogućnost kupovine oko 20 posto obveznica eurozone koje će biti izdane u drugoj polovini siječnja za potrebe prikupljanja sredstava za pomoć Irskoj.

"Ta će vijest danas zasigurno umiriti tržišta obveznica", zaključuju u službenoj bilješci analitičari Commerzbanka, upozoravajući ipak da potpora iz Azije ne jamči obnovu povjerenja ulagača.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,3 posto, spustivši se na 10.510 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙