FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica u plusu prvog dana trgovine u 2011.

Autor: vmom
PARIZ/FRANKFURT, 3. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su prvog dana trgovanja u ovoj godini dobivali na vrijednosti, predvođeni automobilskim sektorom, s tim da se ne očekuje značajniji obujam trgovanja s obzirom da londonsko tržište ne radi zbog praznika.

U takvim okolnostima frankfurtski DAX, koji je prošlu godinu zaključio na dobitku od 16 posto, u prvim je satima ovogodišnje trgovine ojačao 1,2 posto, na 6.997 bodova. Pariški CAC  bio je na dobitku 1,9 posto, popevši se na 3.874 boda, nakon što je lani izgubio na vrijednosti 3,3 posto.

 Od dobitnika u automobilskom sektoru isticao se Porsche, čije su dionice poskočile za gotovo 14,8 posto, nakon što je američki sud odbacio tužbe koje je nekoliko hedge fondova podiglo protiv tog njemačkog proizvođača autumobila.

Dobitnicima u tom sektoru pridružio se Volkswagen, čije su dionice ojačale 3,7 posto.

 „Mnogo dobrih vijesti već je uračunato u cijene dionica  i prvo polugodište bit će otežano za  tržišta dionica“, kazao je dionički strateg iz tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj. „Razvoj situacije u njemačkom gospodarstvu bio je iznenađujuće snažan u drugoj polovini prošle godine“.

 Podršku dionicama posljednjih su tjedana pružala očekivanja  boljih izgleda za gospodarstvo Sjedinjenih Država nakon daljnjih poticaja, te nastavljena snaga gospodarstava Kine i Indije.

Pozitivan poticaj indeksima pružale su potencijalne aktivnosti na području akvizicijja i spajanja.

 Preko vikenda Kina je objavila da je indeks proizvođačkih cijena za prosinac pokazao manji rast u usporedbi s prethodnim mjesecima, što smanjuje potrebe tamošnje središnje banke za drastičnim pooštravanjem monetarne politike.

 Dobrom raspoloženju ulagača na europskim tržištima pridonijeli su i najnoviji gospodarski pokazatelji eurozone. Riječ je o indeksu menadžera nabave u proizvodnom sektoru koji je pokazao rast aktivnosti u prosincu, četvrti mjesecom zaredom, potpomognut skokom novih narudžbi i ubrzanim poboljšanjem stanja na tržištu rada.

 Pa ipak, europske ulagače i dalje pritišću zabrinutosti vezane uz potencijalno širenje dužničke krize, nakon Grčke i Irske, na Portugal a moguće čak i na Španjolsku i Italiju.

 Od pojedinačnih dobitnika još se isticala finska Nokia, sa skokom cijena dionica od 2,5 posto nakon što je jedna istraživačka tvrtka prognozirala dobru prodaju njezina uređaja N8.

 Tokijska burza zbog praznika nije radila.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙