FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP traži promjene zakona o preuzimanju dioničkih društava

Autor: dsil
RIJEKA,13. siječnja 2011.(Hina) - Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Luka Denona na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Opatiji izložio SDP-ov prijedlog izmjena zakona o preuzimanju dioničkih društava po kojem bi jedinice lokalne samouprave mogle stjecati kontrolne pakete dionica trgovačkih društava na svojem području, a da pritom nisu obvezne objaviti ponude za preuzimanje društava.

Po tom prijedlogu, koji se upućuje u saborsku proceduru uz zakonom propisane iznimke kad je riječ o obveznoj objavi ponuda za preuzimanje dioničkog društva i otkup dionica, među iznimke trebalo bi se uvesti i stjecanje dionica jedinica lokalne samouprave na temelju prava o izvornom stjecanju dionica.

U zakonu o preuzimanju dioničkih društava nije predviđeno da se jedinice lokalne samouprave oslobađaju od objave obvezujuće ponude za preuzimanje društava u slučaju stjecanja više od 25 posto dionica, i to one koje su stekle dionice od Hrvatskoga fonda za privatizaciju izvorno, ili su ih trebale steći prilikom osnivanja dioničkog društva. To se odnosi na općine ili gradove koji su u dionička društva tijekom pretvorbe društvenih poduzeća unosile svoju imovinu, a zauzvrat su trebali dobiti 25 posto dionica ili kontrolni paket.

SDP ističe da je stanje u kojem traju višegodišnji sudski postupci zbog prava jedinica lokalne samouprave na dionice kao zamjenu za imovinu neodrživo za daljni razvoj i proces privatizacije dioničkih društava te za jedinice na čijem su području. SDP-ov prijedlog za promjenu zakona pokrenuo je slučaj dionica Liburnia Riviera hotela (LRH) iz Opatije i obveze toga grada i drugih liburnijskih općina da objave obvezujuću ponudu za otkup preostalih dionica LRH po cijeni većoj od 6000 kuna po dionici, što bi samo za Opatiju iznosilo 1,36 milijarda kuna, ili desetak gradskih proračuna. Protiv rješenja Hanfe o obvezujućoj ponudi pokrenut je upravni spor koji još nije riješen, a u kojemu grad opetovano ističe da je dionice stekao izvorno.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙