FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Ne izađe li Vlada uskoro s inicijativom za rješavanje problema u Hini, Odbor za medije će tematski raspravljati o stanju u toj nacionalnoj novinskoj agenciji, najavio je danas predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenad Stazić. Stazić (SDP) je to najavio nakon što je na tešku situaciju u Hini, na sjednici Odbora pod točkom razno, upozorila vanjska članica Nada Zgrabljić Rotar, te nakon što je HDZ-ova članica Odbora Suzana Bilić Vardić kazala kako ima saznanja da Vlada priprema izmjene Zakona o Hini. Nada Zgrabljić Rotar izvijestila je da je, kao član Odbora, od Hininog Radničkog vijeća dobila pismo u kojem je Odbor među inim upozoren da Hina već drugu godinu zaredom gomila gubitke, da je izgubila niz najvećih pretplatnika zbog čega joj je drastično pao utjecaj na medijskom tržištu, da je zanemaren njezin razvoj, a prihodi joj nezaustavljivo padaju. Zgrabljić problem vidi u "nereguliranosti i nabujalosti privatnih medija koji Hinu doživljavaju kao konkurenciju i pokušavaju je izbaciti iz tržišnog natjecanja na hrvatskom medijskom prostoru". Predložila je da Odbor tematski raspravi stanje u Hini, "čiji se problemi moraju riješiti jer Hina u svijetu prezentira hrvatski medijski sustav". Suzana Bilić Vardić (HDZ) istaknula je da je Hina nacionalna kuća koja zaslužuje svaku pažnju, rekavši kako vjeruje da će Vlada u skorije vrijeme pripremiti izmjene Zakona o Hini. Taj je zakon ostao na 90-ima kada nije bilo portala i kada je Hina radila u potpuno drugačijim uvjetima, kazao je Stazić i Vladu pozvao da požuri s izradom zakonskog prijedloga, jer ako ne bude tako, najavio je, sazvat će tematsku sjednicu Odbora na koju će pozvati i predstavnike Vlade i Hine i na kojoj će se raspravljati o stanju u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji.

ZAGREB

Predsjednik Uprave Orco grupe, većinskog vlasnika Sunčanog Hvara, Jean-Francois Ott danas je zadržan u Zagrebu na obavijesnom razgovoru koji s njim trebaju obaviti službenici splitsko-dalmatinske policije i tamošnjeg Županijskog državnog odvjetništva, potvrdilo je poslijepodne Ministarstvo unutarnjih poslova. Iako očekuje razgovor s policajcima on nije uhićen, kazala je Aleksandra Ljuba iz MUP-ovog ureda za odnose s javnošću. Pojasnila je da su zagrebački policajci Otta posjetili u hotelu Esplanade, nakon čega je on pristao pričekati policajce iz Dalmacije kako bi s njima obavio razgovor. Iako u policiji nisu željeli potvrditi svrhu razgovora neslužbeno se doznaje da je riječ o privatizaciji hvarskog hotelskog poduzeća koje očekuje restrukturiranje. Poziv na razgovor uslijedio je nakon jučerašnjeg propalog dogovora između Orco grupe i Fonda za privatizaciju o budućnosti Sunčanog Hvara.

ZAGREB

Odvjetnici bivšeg premijera Ive Sanadera ponovno će krajem tjedna posjetiti svog branjenika u pritvoru u Salzburgu, najavio je član Sanaderova zagrebačkog odvjetničkog tima Goran Suić. Suić u izjavi za Hinu nije želio otkriti teme razgovora s bivšim premijerom, no izrazio je nazadovoljstvo što obrana još uvijek nije dobila rješenja o žalbama na sudsku odluku o blokadi privatnih računa obitelji Sanader, poslovnog prostora u Zagrebu i udjela u tvrtkama. Također iznenađeni su što USKOK još nije odgovorio na zahtjev da im se odobri uvid u istražni spis. "Iz medija smo saznali da je sud prije Nove godine odbio naše žalbe kao neutemeljene, no nikakvu pisanu odluku još nismo dobili. Zbog toga ne možemo planirati ni buduće korake u vezi imovine i računa", ustvrdio je Suić. Sanaderovi branitelji žalili su se na sudske odluke o blokadi nekoliko privatnih računa, poslovnog prostora u Šarengradskoj ulici u Zagrebu te Sanaderovog udjela u tvrtkama "Perbujac" i "Alia savjetovanje" koje je nakon odlaska s dužnosti vodio s partnerom Stevenom Vatroslavom Brkichem. Odluke izvanraspravnog vijeća donesene 29. prosinca ne odnose se na zapljenu umjetnina, na što je obitelj također podnijela žalbu. No, na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da ta žalba još nije riješena.

RIJEKA

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da HDZ-ova "priča o nultoj toleranciji na korupciju pada na prvom koraku" jer, kako je rekao, "vlada predstavlja školski primjer klijentelizma i političke korupcije". U toj vladi sjede klijentelisti koje više ne povezuje čak ni bilo kakav ideološki zajednički nazivnik, nego samo goli osobni i stranački interesi, istaknuo je Jovanović. Rekao je kako vladi ne može pomoći nikakva rekonstrukcija kad u njoj ostaje "ministar korupcijske klime Kalmeta, a njegov državni tajnik Bačić, koji je šutke pratio nastanak blagodatne korupcijske klime, postaje novi ministar". Hrvatska u 2011. nije ušla s rekonstruiranom vladom, nego s rekontruiranim izbornim stožerom HDZ-a" koji će se sljedećih mjeseci koristiti proračunskim novcem za svoju predizbornu kampanju, dodao je. Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić poručio je premijerki Jadranki Kosor da pokuša biti uspješnija nego dosad te da rastereti gospodarstvo prenoseći teret s doprinosa za zdravstvo na poreze od imovine, a novoj ministrici Martini Dalić da novim zakonom o likvidnosti zaustavi negativne trendove neplaćanja. Najavio je da će SDP i dalje biti vrlo kritičan, ali i konstruktivan, pri čemu je naveo mnoge zakonske prijedloge za rješavanje teškoga gospodarskog stanja koje ta politička stranka upućuje u saborsku proceduru.

SPLIT

Vodstvo splitskog SDP-a danas je optužilo ministra kulture Jasena Mesića (HDZ) da je, u vrijeme dok je obavljao dužnost državnog tajnika u tom ministarstvu, počinio "kulturocid" nad Splitom jer je, kako je rekao, "kumovao" da se arheološki nalazi ispod Rive zatrpaju ispod betonskih ploča. "Tragedija je da ministar kulture bude Jasen Mesić jer je on jedan od izvršitelja kulturocida nad gradom Splitom", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević. Rekao je da je u vrijeme kad se rekonstruirala splitska Riva Jasen Mesić bio državni tajnik u Ministarstvu kulture i "kumovao" da se "zatrpaju, prekriju i popločaju arheološki nalazi iz predromanskog i Dioklecijanovog razdoblja". "Cjelokupna kulturna, stručna i konzervatorska javnost u Splitu bila je za to da se sačuva arheološko bogatstvo koje je sada pohranjeno duboko ispod betonskih ploča na Rivi", istaknuo je Jurjević. Kazao je i da je protiv Jasena Mesića Nadzorni odbor Hrvatskog ronilačkog saveza podnio kaznenu prijavu kod Državnog odvjetništva zbog toga što je sanaciju grčkog broda "Vaselios", koji je potopljen blizu Komiže 1939. godine, prioglasio uspješnom. "Mesić je bio izravno nadređen inspektorima za zaštitu kulturne baštine te je sanaciju tog broda proglasio uspješnom. Ministarstvo je izvjestilo javnost kako je u cijelosti ispumpan mazut iz tog broda", rekao je Jurjević naglasivši kako dokumenti Hrvatskog ronilačkog saveza govore drugačije.

OSIJEK

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku da su novi članovi stranke predsjednik Županijske skupštine i bivši predsjednik osječko-baranjskoga SDP-a Zlatko Maksimović te županijski vijećnik i bivši predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Erdutu Borivoj Eklemović. Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao kako se u rujnu prošle godine dogodio pokušaj rušenja županijske vlasti kada je zagrebačka središnjica SDP-a naredila da se raskine koalicija SDP-a i HDSSB-a u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini, "a javnost do danas od čelnice osječkoga SDP-a Biljane Borzan nije dobila suvislo obrazloženje za taj postupak". Pokušaj središnjice SDP-a i njezine lokalne čelnice Biljane Borzan da sruše Županijsku skupštinu neslavno je propao, a tadašnji SDP-ovi vijećnici Maksimović i Eklemović nisu na to pristali i, protivno naredbi stranke, poduprli su županijsku vlast, "zbog čega su, u osveti SDP-a, isključeni iz stranke", rekao je Šišljagić. Zlatko Maksimović istaknuo je kako nikada nije dvojio jesu li potporom županijskoj vlasti on i Eklemović pravilno postupili. Ocijenio je kako je tim postupkom omogućeno normalno djelovanje Županijske skupštine, spriječena kriza vlasti te, u okolnostima krize i opće neimaštine, izbjegnuti preskupi i nepotrebni izvanredni lokalni izbori.

VUKOVAR

Hrvatska stranka prava (HSP) Dr. Ante Starčevića na prijevremene izbore za Gradsko vijeće Vukovara, koji će se odlukom vlade održati 6. veljače, izići će sa samostalnom listom čiji je nositelj predsjednik njezine vukovarske podružnice Marijan Pavliček, najavljeno je na stranačkoj konferenciji za novinare. Lista kandidata s kojom će HSP Dr. Ante Starčevića izići pokazatelj je dosljednosti koju stranka ima u provedbi programa i onoga za što se zauzima i što je na prošlim lokalnim izborima obećala biračima, poručio je glavni tajnik te stranke Pero Ćorić. Po njegovim riječima, na listi je "dobar dio mladih članova stranke te oni Vukovarci koji su se dokazali u struci u kojoj rade, a i jedan je dio hrvatskih branitelja". "Na prošlim izborima za Gradsko vijeće osvojili smo dva vijećnička mandata. Očekujemo da na ovim, prijevremenim izborima, dobijemo barem još dva vijećnička mjesta", rekao je nositelj liste Marijan Pavliček, dodajući kako stranka "izbornu kampanju vodi još od lokalnih izbora jer nikada nije prestala komunicirati s građanima Vukovara i interesirati se za njihove probleme". Kad je riječ o mogućim poslijeizbornim koalicijama, Pavliček je istaknuo kako je nemoguća bilo kakva koalicija sa SDSS-om, a nije realna ni sa SDP-om zbog, kako je objasnio, velikih razlika u stranačkim programima. Vukovarsko Gradsko vijeće vlada je raspustila 9. prosinca prošle godine te je odredila da će se prijevremeni izbori za to vijeće održati 6. veljače.

ZAGREB

Gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos istaknuo je danas za posjeta Zagrebu da će Mađarska i Budimpešta sve učiniti kako bi se Hrvatska što prije pridružila EU. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u palači Dverce primio delegaciju grada Budimpešte na čelu s novim gradonačelnikom Istvanom Tarlosom koji je govoreći o mogućnosti unapređenja gospodarske suradnje između Budimpešte i Zagreba rekao da će se "vrata tek otvoriti", jer će Hrvatska nastojati završiti pregovore s EU-om za vrijeme mađarskog predsjedanja. "Mađarska i Budimpešta će sve učiniti da pomognu Hrvatskoj u zatvaranju svih poglavlja i pridruživanju EU", istaknuo je dodavši kako je zemljopisni i povijesni položaj preduvjet što bolje gospodarske suradnje između dvaju gradova i država. Zahvalivši Tarlosu što je nedugo nakon izbora za novog gradonačelnika Budimpešte došao u Zagreb, Bandić je rekao da su razgovarali o unapređenju odnosa na športskom, kulturnom i gospodarskom polju te o iskustvima u upravljanju javnim poslova u dvama glavnim gradovima. Dogovorili su da će u prvoj polovici godine, na poziv budimpeštanskog gradonačelnika, delegacija Zagreba zajedno s gospodarstvenicima posjetiti taj grad.

ZAGREB

Proslavljeni hrvatski pijanist svjetskog ugleda Ivo Pogorelić nastupit će 12. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski s djelima velikih pijanističkih genija Chopina i Liszta potvrdili su danas u Lisinskom a nastup je najavljen i na internetskoj stranici. Pogorelić će se kao i brojni svjetski umjetnici i ansambli pridružiti 200. obljetnici rođenja Franza Liszta koja se već počela obilježavati u glazbenom svijetu. Iz Lisinskog su najavili da će se ulaznice za Pogorelićev recital početi prodavati 24. siječnja.

ZAGREB

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) priopćio je danas kako organiziraju besplatna obrazovna savjetovanja o studiju u SAD-u koja će održavati bivši studenti američkih sveučilišta. Svaki tjedan u siječnju u IRO-u će se održavati radionice i savjetovanja koje će voditi alumne američkih sveučilišta University of Wisconsin-Madison i Georgetown University. Alumne će posjetitelje radionica uputiti kako uspješno izabrati i prijaviti se na američka sveučilišta te s njima podijeliti vlastito iskustvo studiranja u SAD-u. IRO, kao ovlašteni Education USA centar za Hrvatsku, organizira besplatna obrazovna savjetovanja kako bi omogućio uspješan upis na studij u SAD-u što većem broju hrvatskih studenata. S preko 4937 akreditiranih visokih učilišta, 54,9 milijarde američkih dolara godišnjeg ulaganja u istraživanje i razvoj visokog obrazovanja, 19 milijuna upisanih studenata godišnje te 690.923 međunarodnih studenata u akademskoj godini 2009./10. SAD je i dalje glavno svjetsko odredište za studij u inozemstvu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙