FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jovanović: vlada primjer klijentelizma

Autor: dsil
RIJEKA,4. siječnja 2011.(Hina) - Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da HDZ-ova "priča o nultoj toleranciji na korupciju pada na prvom koraku" jer, kako je rekao, "vlada predstavlja školski primjer klijentelizma i političke korupcije".

U toj vladi sjede klijentelisti koje više ne povezuje čak ni bilo kakav ideološki zajednički nazivnik, nego samo goli osobni i stranački interesi, istaknuo je Jovanović.

Rekao je kako vladi ne može pomoći nikakva rekonstrukcija kad u njoj ostaje "ministar korupcijske klime Kalmeta, a njegov državni tajnik Bačić, koji je šutke pratio nastanak blagodatne korupcijske klime, postaje novi ministar". Hrvatska u 2011. nije ušla s rekonstruiranom vladom, nego s rekontruiranim izbornim stožerom HDZ-a" koji će se sljedećih mjeseci koristiti proračunskim novcem za svoju predizbornu kampanju, dodao je.

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić poručio je premijerki Jadranki Kosor da pokuša biti uspješnija nego dosad te da rastereti gospodarstvo prenoseći teret s doprinosa za zdravstvo na poreze od imovine, a novoj ministrici Martini Dalić da novim zakonom o likvidnosti zaustavi negativne trendove neplaćanja.

Najavio je da će SDP i dalje biti vrlo kritičan, ali i konstruktivan, pri čemu je naveo mnoge zakonske prijedloge za rješavanje teškoga gospodarskog stanja koje ta politička stranka upućuje u saborsku proceduru.

Na pitanje da komentira procjene časopisa "The Economist" o oporavku hrvatskoga gospodarstva, Linić je odgovorio kako svatko ozbiljan može ocijeniti da u Hrvatskoj "mora doći do promjena i osnova za gospodarski rast jer je opće stanje na najnižoj razini". No, dodao je, pitanje je ima li pravo 'The Economist' vjerujući da sadašnja vlada može učiniti te promjene. "Vjerujem da su se prevarili", ocijenio je Slavko Linić.

Željko Jovanović rekao je odgovarajući na pitanje o mogućnosti organizacije izbora unutar HDZ-a da se SDP ne opterećuje unutarstranačkim kretanjima u HDZ-u osim kad ta kretanja "predstavljaju probleme u radu vlade, kao što je pitanje ministara koji se ne mogu smijeniti".

(Hina) xdsil ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙