FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački SDP o Strategiji razvoja Grada do 2020.

Autor: dber
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Zagrebački SDP izradio je Nacrt strategije razvoja Grada Zagreba do 2020. kako bi Zagreb odsada rastao na znanju i planiranju, a ne po inerciji, stihijski i bez plana, kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić na okruglom stolu na kojem su danas predstavili dio koji se odnosi na razvoj zagrebačkog gospodarstva i komunalnog sustava.

"Jedini način da Zagreb postane konkurentan jest znanje, planiranje i rad, a to je potrebno i cijeloj Hrvatskoj", naglasio je Bernardić na skupu u Tribinama grada Zagreba kojem su nazočili gospodarstvenici, bankari, potencijalni investitori i znanstvenici.

Saborski zastupnik i potpredsjednik GO SDP-a Gordan Maras ustvrdio je kako je teško shvatljivo da su neki porezni prihodi prihod države, a ne lokalnih jedinica. Navodeći da su 2010. prihodi lokalnih jedinica pali 2,5 milijarde kuna, naglasio je nužnost procesa decentralizacije. Kao važne kapitalne projekte za Zagreb za narednih 8-9 godina naveo je modernizaciju zračne luke, ostvarivanje projekata lake željeznice i iskorištavanja rijeke Save, ali i naglasio da se "bez stvaranja povoljnih uvjeta u državi, takvi projekti teško mogu ostvariti".

"Trenutačno stanje je neodrživo u Zagrebu jer padaju prihodi od administrativnih prostojbi i proračunski prihodi od poreza i prireza", kazao je predsjednik Savjeta za razvoj gospodarstva i komunalnog sustava Josip Tica, ali i dodao kako unatoč lošoj poreznoj politici, ne treba kukati već djelovati u zadanim okvirima.

Da bi se postigla fiskalna izvjesnost i ekonomska održivost za duže razdoblje potrebno je, smatra Tica, procijeniti ekonomsku snagu Zagreba za sedam do devet godina unaprijed i postići koncenzus sa zaposlenima, sindikatima i vjerovnicima kako se ne bi događali promašaji od pola milijarde kuna kod procjene gradskog proračuna.

"Ne može se za tri godine sagraditi ono što nam treba za 10 i onda otići s vlasti", ocjenjuje Tica.

Ključnim smatra izradu registra imovine, a kao posebno važno naglasio je implementaciju novog pravednog sustava administrativnih pristojbi o čemu, dodaje, rasprava tek slijedi. "Zagreb stvara milijunaše izmjenama urbanističkih planova primjerice gradnjom ceste pored nečijeg zemljišta, a od toga u proračunu nema nikakve koristi jer takvi plaćaju simboličan porez", kazao je.

Među kratkoročnim mjerama koje je naveo su racionalizacija upravljanja gradskom imovinom i prebacivanje proračunske potrošnje na javno-privatno partnerstvo, a dugoročno rješenje vidi u poticanju investicija, stvaranju uvjeta za opstanak preostale industrije i formiranje poduzetničkih zona te povećanje produktivnosti Holdinga i gradske administracije.

SDP-ov saborski zastupnik Neven Mimica smatra neprimjerenim očekivati da će članstvo u EU riješiti zagrebačke i hrvatske gospodarske probleme. Zato naglašava važnost razvoja energetike u smislu održivog razvitka i samodostatnosti, turizma i infrastrukture što u SDP-ovoj strategiji zauzima važno mjesto. "Ako tako pristupimo pitanjima europskih, hrvatskih i zagrebačkih mogućnosti, predložena strategija može biti strategija stvarnih promjena", ocijenio je Mimica.

Zdeslav Šantić iz Splitske banke naveo je kako Zagrebački holding treba što prije odlučiti koji će dio privatizirati ili dati u koncesiju, baš kao što treba učiniti i gradska uprava sa zemljištem i stanovima te uspostaviti partnerske odnose sa "zagrebačkim prstenom".

Nakon što su se čule primjedbe da je predložena strategija tek korisna analiza stanja i da treba obuhvatiti veće projekte predsjednik zagrebačke Gospodarske komore Zlatan Frohlich naveo je gradnju Kongresnog centra, Termi Zagreb i modernizaciju Zagrebačkog velesajma, a čuo se i prijedlog o uklapanju zagrebačke Elektre u sustav komunalnih usluga i zagrebačke infrastrukture.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙