FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: odbačena inicijativa MOL-a

Autor: tper
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacila je inicijativu MOL-a za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma obveznih mirovinskih fondova o cijeni dionice Ine, jer nema uvjeta za pokretanje tog postupka prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, već je riječ o tržištu kapitala koje je regulirano Zakonom o tržištu kapitala za čije je provođenje nadležna Hanfa.

Kako se navodi u priopćenju s danas održane sjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je odluku o odbacivanju inicijative MOL-a za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma obveznih mirovinskih fondova o cijeni dionice Ine.

MOL u svojoj inicijativi navodi kako je riječ o kartelnom sporazumu četiri fonda o kupnji dionica Ine po istoj cijeni u istom razdoblju.

Odlučeno je kako u konkretnom slučaju nema uvjeta za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja. Naime, ZZTN se primjenjuje na pravne i fizičke osobe koje sudjeluju u prometu roba i usluga, navode iz AZTN-a.

U smislu propisa o tržišnom natjecanju dionicu se ne može smatrati ni robom niti uslugom. Trgovanje (promet) dionicama odvija se na posebno uređenom tržištu. Riječ je o tržištu kapitala koje je u potpunosti regulirano Zakonom o tržištu kapitala. Za provođenje toga propisa nadležna je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), zaključuje se u priopćenju.

(Hina) pp/xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙