FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: iranski poziv u obilazak nuklearnih pogona je "trik"

Autor: dmus
WASHINGTON, 4. siječnja 2011. (Hina) - Sjedinjene Američke Države u utorak su poziv Irana predstavnicima nekih stranih zemalja da posjete njegove nuklearne pogone, koji SAD-u nije upućen, nazvale "trikom" koji ne može zamijeniti "transparentnu suradnju".

"Već smo svjedočili takvim iranskim trikovima", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

"To je pokušaj odvraćanja pozornosti s činjenice da Iran ne poštuje svoje obveze prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju", rekao je Crowley. "No taj štos koji si je Iran zamislio ne može zamijeniti nužnost transparentne suradnje s IAEA-om", dodao je, govoreći o poštivanju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je Teheranu više puta naloženo da potpuno obustavi nuklearne aktivnosti.

Iran je u utorak pozvao veleposlanike nekih zemalja da posjete njegove nuklearne pogone, izjavio je u utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Veleposlanici zemalja Europske unije, predstavnici nesvrstanih zemalja i članica skupine 5+1 (SAD, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka) pozvani su da posjete nuklearne pogone", kazao je Ramin Mehmanparasrt na tjednom susretu s novinarima.

"Posjet je predviđen prije susreta Irana i zemalja skupine 5+1 o nuklearnoj energiji u Istanbulu" potkraj siječnja i "nov je znak dobre volje" u suradnji Irana i IAEA-e, objasnio je i zaključio: "Naše nuklearne pogone mogli bi posjetiti 15. i 16. siječnja."

Nije želio otkriti koje su zemlje na popisu pozvanih, ali je neimenovani diplomat u Beču izrazio uvjerenje da su pozvani Mađarska, kao trenutačna predsjedateljica EU-a, Egipat, Alžir i Kuba te, iz skupine 5+1 Rusija i Kina. Za druge se velike sile ne zna jesu li na popisu, ali je Velika Britanija objavila kako nije pozvana.

Iranski veleposlanik pri IAEA-i u Beču Ali Asgar Soltanieh rekao je kako se planira da skupina stranih predstavnika, u skladu s iranskom "transparentnom nuklearnom politikom", obiđe pogon za obogaćivanje urana u Natancu i pogon s reaktorom na tešku vodu u Araku, u dvama mjestima koja su Zapadu najprijepornija u iranskom nukelarnom programu, za koja se boji da služi izradi atomskog oružja.

Neimenovani američki diplomat ocijenio je kako Iran tim potezom podriva autoritet IAEA-e kao međunarodnog tijela zadužena da se države ne koriste nuklearnim materijalom i opremom za vojne ciljeve.

"Umjesto da odgovore na pitanja koja postavlja IAEA i omogući njezinim inspektorima traženi pristup nuklearnim pogonima, osoblju i nacrtima, oni zovu izaslanike odabranih država članica agencije da obave provjeru koju treba obaviti IAEA", rekao je.

(Hina) xrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙