FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvoje ozlijeđenih u napadu na francusko veleposlanstvo u Maliju, Al Kaida preuzela odgovornost

Autor: vrad
BAMAKO, 5. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Muškarac, "tuniški državljanin" koji je uhićen u prijestolnici Malija pošto je u srijedu navečer aktivirao plinsku bombu ispred francuskog veleposlanstva u Maliju, pred policajcima je "preuzeo odgovornost u ime Al Kaide", rekao je za agenciju France Presse policijski izvor blizak istrazi.

"Trag nas vodi prema Al Kaidi", rekao je taj izvor za AFP.

"Tunižanin kojeg smo uhitili rekao nam je da je počinio napad u ime Al Kaide", dodao je.

Po istom izvoru, muškarac pripada skupini boraca (katiba) Al Kaide u islamskom Magrebu (AQMI) u Sahari.

U službenom priopćenju, malijsko ministarstvo sigurnosti objavilo je tijekom večeri šturo priopćenje u kojemu se kaže: "U srijedu, oko 19.00 sati po srednjoeuropskome vremenu inozemni državljanin aktivirao je plinsku bombu ispred zgrade francuskog veleposlanstva u Bamaku, pri čemu je dvoje prolaznika, malijskih državljana, lakše ranjeno".

Sigurnosne snage su svladale napadača i privele ga u policijsku postaju u Bamaku gdje ga ispituju, dodaje ministarstvo.

AQMI trenutačno u Sahari drži petero Francuza, Togoanca i Madagaskarca koje je u rujnu 2010. oteo u Arlitu, važnom rudarskom središtu francuske supertvrtke u nuklearnom sektoru Areve, na sjeveru Nigera.

U kolovozu 2009. u prijestolnici Mauritanije, koja graniči s Malijem, mlađi muškarac se dignuo u zrak ispred zgrade francuskog veleposlanstva, pri čemu su lakše ranjena dvojica francuskih policajaca i jedna Mauritanka. Magrepski ogranak Al Kaide preuzeo je odgovornost za taj samoubojički napad mauritanskog bombaša.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙