FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Analitičari o napadima na crkve: Al-Kaida bira "najslabije" ciljeve

Autor: mhaj
DUBAI , 3. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Napadima na kršćane na Bliskom istoku Al-Kaida bira "slabe" ciljeve koji imaju ograničene mogućnosti odgovora, no prijeti opasnost da ti napadi prerastu u sukobe među zajednicama, ocijenili su analitičari.

Za napad na Koptsku crkvu u egipatskome gradu Aleksandriji, u kojemu je ubijena 21 osoba i nekoliko desetaka ranjeno, nitko nije preuzeo odgovornost, no egipatske su vlasti otkrile "tragove" Al-Kaide.

Preuzevši odgovornost za napad na katedralu u Bagdadu krajem listopada, kada je ubijeno 46 vjernika, iračka skupina koja "radi" za Al-Kaidu zaprijetila je tada Koptskoj crkvi, optužujući je da u zatočeništvu drži žene dvojice koptskih pravoslavnih svećenika koje žele prijeći na islam.

"Kršćani su najlakši i najosjetljiviji cilj" u odnosu prema drugim zajednicama, ocijenio je analitičar Međunarodnog instituta za strateška istraživanja u Bahreinu Emil Hokajem.

"To je nova strategija Al-Kaide jer mreža pronalazi sve manje ciljeva za napade na Zapadu. Napadi na šijite pokazali su se politički preskupima jer šijitska milicija oštro odgovara, a kršćani u Iraku za to nemaju dovoljno snage", smatra Hokajem.

"Al-Kaida drži da su svi nemuslimani neprijatelji i da ih treba poubijati", rekao je jemenski analitičar Said al-GAmhi, stručnjak za istraživanje radikalnih islamističkih pokreta, ocjenjujući da Al-Kaida u Egiptu pokušava "potaknuti sukobe između kršćana i muslimana te sukobe među zajednicama, a možda čak i građanski rat".

"Riječ je o opasnoj shemi. Nasilje se širi Irakom, Egiptom, ali i drugim arapskim zemljama s multikonfesionalnim društvom. Ondje žive mnogobrojni kršćani, osobito u Libanonu", smatra direktor Centra za istraživanja "Enigma" sa sjedištem u Dubaiju Rijad Kavadži.

"Ta je regija kolijevka kršćanstva i u njoj, po informacijama Vatikana, živi 20 milijuna kršćana među 356 milijuna stanovnika. No, analitičari se slažu da napadi mogu samo ojačati fenomen egzodusa kršćana s Bliskog istoka jer se ondje osjećaju ugroženima i marginaliziranima. Napadi na kršćane pojačat će strah među njima u regiji i potaknut će ih da se odsele, a poznato nam je da ih je tu sve manje", rekao je Emil Hokajem.

(Hina) xmh yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙