FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kopti u Europi oprezni

Autor: ztre
PARIZ, 3. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Koptska zajednica u Europi u ponedjeljak je bila oprezna zbog novogodišnjeg napada na Koptsku crkvu u Aleksandriji u kojem je ubijena 21 osoba, a izveden je pošto je početkom prosinca na internetskoj stranici terorističke mreže Al-Kaide objavljen popis koptskih crkava koje bi mogle biti meta napada.

Kako se približava pravoslavni Božić 7. siječnja, Francuska, u kojoj živi 45.000 Kopta, pojačat će "neko vrijeme" sigurnosne mjere oko 19 crkava te zajednice, objavila je francuska policija.

Osim crkve u Aleksandriji, na popisu koptskih crkava koje bi mogle biti meta napada terorističke mreže Al-Kaide i mnoge su crkve u Europi, osobito u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Nizozemskoj.

U Njemačkoj, gdje živi između 6000 i 7000 Kopta, "policija utvrđuje stupanj opasnosti za njih", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Stefan Paris.

U Velikoj Britaniji, gdje živi 20.000 Kopta, "policija pozorno prati stanje", rekao je koptski biskup Angaelos.

Za napad u Aleksandriji još nitko nije preuzeo odgovornost, no egipatske vlasti smatraju da je za nj odgovorna Al-Kaida. Teroristička mreža koja je preuzela odgovornost za napad na katedralu u Bagdadu 31. listopada, u kojem je poginulo 46 ljudi, već je prijetila egipatskim kršćanima.

Na popisu Al-Kaide su i tri koptske crkve u Švedskoj, u Goeteborgu, te tri od sedam koptskih crkava u Nizozemskoj, u Amsterdamu, Eindhovenu i Utrechtu. U Nizozemskoj živi između 5000 i 6000 Kopta.

(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙