FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor o uključivanju ulagača u podjelu tereta dužničke krize pogoršao situaciju u eurozoni - BIS

Autor: gvla
FRANKFURT, 13. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Nakon dogovora Njemačke i Francuske o uključivanju ulagača u podjelu troškova dužničke krize došlo je do intenziviranja dužničke krize u eurozoni, upozorila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u najnovijem izvješću.

U tromjesečnom izvješću BIS ističe kako su taj dogovor i pogoršavanje fiskalne situacije u Irskoj potaknuli rast prinosa na obveznice pojedinih članica eurozone.

"Nakon što su vlade Francuske i Njemačke 18. listopada dogovorile da će poduzeti korake koji će omogućiti da u slučaju insolventnosti pojedinih članica eurozone ulagači pokrivaju pad vrijednosti njihovih dužničkih papira, razlike u prinosima po državnim obveznicama snažno su poskočile", ističe BIS.

"Pozornost se potom brzo usmjerila na irski bankovni sustav, koji je postao pojačano ovisan o središnjoj banci budući da su tržišni repo zajmovi u kojima se kao jamstvo koriste irske državne obveznice postali preskupi".

BIS nadalje ističe kako nisu postojale neke očite informacije koje bi nagnale ulagače prvo da se okrenu portugalskim ili španjolskim državnim obveznicama, te kasnije belgijskim i talijanskim državnim obveznicama, kada su premije za kupovinu tih dužničkih papira umjesto referentnih njemačkih dosegnule nove rekordno visoke razine.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙