FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB nastavio s pojačanim otkupom obveznica članica eurozone

Autor: vmom
FRANKFURT, 14. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Europska središnja banka (ECB) nastavila je pojačano kupovati obveznice zemalja članica eurozone u cilju smirivanja napetosti na tržištima koje je izazvala dužnička kriza u 16-članom bloku, potvrdili su najnoviji podaci središnje banke.

ECB je prošli tjedan kupio državnih obveznica u vrijednosti ukupno 2,67 milijardi eura, čime je značajno uvećao njihov otkup u odnosu na prethodna dva tjedna kada su kupovine iznosile 1,97 odnosno 1,35 milijardi eura, potvrdila je u ponedjeljak središnja banka.

Kupovine su poglavito imale za cilj pomoći financijski osjetljivim članicama u rubnom pojasu eurozone kao što su Portugal, Irska i Grčka, koji muku muču sa sređivanjem stanja u državnim financijama.

Pojačane aktivnosti na tržištu obveznica ECB poduzima netom pred početak summita EU-a, na kojem će europski čelnici razmotriti nove mjere čiji je cilj suzbiti krizu i spriječiti njezino širenje na druge članice pritisnute golemim manjkovima i dugovima, poput Španjolske.

Prošli mjesec Irska je krenula stopama Grčke, zatraživši pomoć od EU-a i MMF-a iz zajedničkog privremenog fonda za spašavanje krizom pogođenih članica eurozone, vrijednog 750 milijardi eura.

Ekonomist ING-a Martin van Vliet tvrdi da ECB-ov otkup nije ispunio očekivanja.

"No, kada se situacija na tržištu početkom iduće godine normalizira, tada će se ECB najvjerojatnije ponovno vratiti ulozi 'ulagača u obveznice perifernih članica u krajnjoj nuždi'", tumači on.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙