FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB u prošlom tjednu kupio 1,1 milijardu eura državnih obveznica

Autor: gvla
FRANKFURT, 28. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) priopćila je da je u prošlome tjednu kupila ukupno 1,121 milijardu eura državnih obveznica, gotovo dvostruko više nego u tjednu ranije.

U sklopu u svibnju započetog kontroverznog bančinog programa otkupa državnih obveznica, banka je dosad u obveznice zemalja članica eurozone ukupno uložila 73,5 milijardi eura, stoji u ECB-ovom priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Banka je 20. prosinca priopćila da su njezine tjedne kupovine obveznica smanjene na 603 milijuna eura, s 2,677 milijardi eura u prethodnom sedmodnevnom razdoblju.

ECB je pristao na preuzimanje ogromnih rizika kupnjom obveznica zemalja poput Grčke, Irske i Portugala u okviru plana Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) usmjerenog na stabilizaciju financijskih tržišta.

Banka je 16. prosinca najavila najveće povećanje kapitala u 12-godišnjoj povijesti radi zaštite od potencijalnih gubitaka a njezin čelnik Jean-Claude Trichet vrši kontinuiran pritisak na vlade zemalja eurozone kako bi dovele u red svoje financije.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙