FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 6. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - U zagrebačkoj Klinici "Fran Mihaljević" danas je umro 53-godišnjak iz Zagreba zaražen virusom H1N1, izjavio je večeras primarijus Tomislav Maretić. Pacijent je sa simptomima teškog disanja, bolovima u mišićima i drugim simptomima gripe primljen 3. siječnja, rekao je Maretić, dodavši kako je to druga osoba umrla od svinjske gripe ove sezone. Rekao je kako je u Klinici "Fran Mihaljević" na liječenju 48 pacijenata sa simptomima gripe, a od toga je u jedinici intenzivnog liječenja njih petero. Maretić je rekao kako je ambulanta Klinike posljednjih dana puna bolesnicima koji traže pomoć. Jučer je bilo više od 200 pacijenata, od kojih je njih više od sto imalo simptome gripe.

ALJMAŠ - U Aljmašu, starom marijanskom svetištu, danas je svečano proslavljen blagdan Sveta tri kralja, a žive jaslice i dolazak kraljeva koji su darovali Isusa, uz Aljmašane su došli vidjeti i mnogi gosti. Aljmaš je, ove godine četvrti put, uređen kao mjesto Isusova rođenja Betlehem, a "betlehemsko selo" oživio je dolazak Sveta tri kralja, koji su slijedeći zvijezdu repaticu došli do štalice u kojoj je rođen Isus i novorođenog sina Božjeg i spasitelja darivali zlatom, smirnom i tamjanom. Kraljeve su u štalici dočekali Marija, Josip i mali Isus u jaslicama, a danas su ih predstavljali aljmaški bračni par Vesna i Antun Trojan i njihova dvomjesečna kći Ena, koja je prvo dijete obitelji Trojan. Dobili su je nakon osam godina dugog čekanja i velike želje koja im se napokon ostvarila. Žive jaslice i aljmaška betlehem manifestacija održava se četvrtu godinu u organizaciji kulturno - umjetničkog društva Aljmaš i financijsku potporu Općine Erdut, a svake godine privlači sve više posjetitelja.

ZAGREB - Pravoslavni vjernici, koji slave Božić po julijanskom kalendaru, okupili su se večeras u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjega kako bi nazočili večernjem bogosluženju s posvećenjem badnjaka. Obrede Badnjaka predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, koji je čestitavši vjernicima Badnjak pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi" najavio sutrašnju proslavu Božića, što je, kako je rekao, veliki praznik rođenja Isusova i spasenja čovjeka. "To je velika tajna koja razrješava pitanja našeg života i smrti, našega postojanja i proteže se iz historije do naših dana", rekao je mitropolit Jovan te naglasio kako program bogomladenca Isusa - mir, ljubav i dobra volja vrijedi i danas. Vjernicima je poručio da se toga moraju držati žele li biti Isusovi učenici i djeca Božja.

VARAŽDIN - Župnik iz Jalžabeta velečasni Josip Vidović danas na Sveta tri kralja nije mogao služiti podnevnu misu u ckrvi u Jakopovcu, nedaleko Varaždina, jer je naišao na zaključana vrata tamošnje crkve. Vrata su zaključali mještani sela Jakopovec i Kaštelanec, izrazivši time svoj prosvjed protiv izdvajanja tih mjesta iz topličke župe i pripojenja župi Jalžabet, što je, odlukom varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, stupilo na snagu 1. siječnja ove godine. Kod Društvenog doma u Jakopovcu, pored crkve, okupilo se oko stopedeset ljudi, kojima je jalžabetski župnik rekao da odlazi, budući da mu je onemogućeno služenje mise te da danas, iz sigurnosnih razloga, neće biti blagoslova obitelji. Na mjestu događaja izišla je policija, koja nije intervenirala, jer nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

SPLIT - Skupina od 63 planinara iz Splita, Kaštela, Omiša i Trogira danas se popela na 1044 metara visoko Debelo brdo na Mosoru, gdje su nazdravili 2011. godini šampanjcem koji je ondje stajao godinu dana zakopan u zemlji. Tradicionalno uspinjanje na Debelo brdo planinari na Sveta tri kralja organiziraju dvadeset i dvije godine, izjavila je Sonja Nikolin, voditeljica današnjeg uspona na Mosor. Dodala je kako su prije povratka zakopali novih pet boca šampanjca s kojima će nazdraviti iduće godine.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙