FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 3. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON - Potres magnitude 7,1 po Richteru pogodio je u nedjelju središte Čilea, 171 km južno od Concepciona, grada što ga je snažan potres pogodio u veljači prošle godine, izvijestio je Američki institut za geofizička mjerenja, no upozorenje za tsunami nije izdano. Za sada nema izvješća o žrtvama ili materijalnoj šteti, izvijestili su lokalni dužnosnici. Epicentar potresa koji se dogodio u 17.20 sati po lokalnom vremenu bio je vrlo blizu obale u regiji Araucania, 589 km južno od Santiaga, u unutrašnjosti zemlje. Potres se dogodio na dubini od 16 km. Čile je u veljači bio poprište snažnoga potresa magnitude 8,8 po Richteru, nakon čega je uslijedio tsunami. Poginulo je više od 500 osoba, a neka su sela u potpunosti uništena. Šteta je procijenjena na 30 milijarda dolara.

KAIRO- Nakon bombaškog napada u Aleksandriji u novogodišnjoj noći u kojoj je ubijena 21 osoba, incidenti su se u nedjelju nastavili i u Kairu, gdje su napadači kamenjem gađali državnog tajnika za gospdarski razvoj Osmana Mohameda Osmana, a više desetaka prosvjednika pokušalo je opkoliti velikog imama Al-Azara koji je krenuo u posjet patrijarhu, no u tomu ih je spriječila policija. Egipćani strahuju od pogoršanja napetosti u zemlji. Sinoć je do incidenata došlo i u Aleksandriji, drugom po veličini egipatskom gradu, gdje je nekoliko stotina kršćana prosvjedovalo pred crkvom napadnutom u novogodišnjoj noći kada je ubijena 21 osoba. Izvjestitelji stranih agencija prenose kako su prosvjednici zapalili kante sa smećem nedaleko od crkve. U Kairu se nekoliko stotina Kopta okupilo pred katedralom sv. Marka, sjedištem koptskog pravoslavnog patrijarhata, uznemiravajući dužnosnike koji su stizali patrijarhu izraziti sućut. Prosvjednici su kamenjem gađali državnoga tajnika za gospodarski razvoj Osmana Mohameda Osmana, nakon razgovora s koptskim pravoslavnim patrijarhom Šenudom III. Potom je više od tisuću prosvjednika pred policijom pobjeglo u obližnje ulice, remeteći promet i bacajući kamenje na prolaznike i automobile.

WASHINGTON- Glavni tajnik UN-a rekao je u telefonskom razgovoru s Alassaneom Ouattarom, kojega je međunarodna zajednica priznala kao novoga predsjednika Obale Bjelokosti, da će mu UN pružiti čvrstu potporu te da će učiniti sve kako bi se doprlo do mjesta na kojima se vjerojatno nalaze masovne grobnice. Ban je u telefonskom razgovoru istaknuo kako će UN pružiti čvrstu potporu Ouattari, izvijestio je glasnogovornik glavnoga tajnika Martin Nesirky. Ban je bio "iznimno uznemiren pošto su ga obavijestili o neprestanom kršenju ljudskih prava" u Obali Bjelokosti. Obećao je da će UN "učiniti sve što je moguće" kako bi se omogućio pristup Anyami, mjestu u predgrađu Abidžana gdje se vjerojatno nalazi masovna grobnica. Posljednji pokušaj da se dopre do nje propao je u utorak, zbog protivljenja pristalica predsjednika u odlasku Laurenta Gbagbe.

BRAZILIJA - Nova brazilska predsjednica Dilma Rousseff za prve će predsjedničke posjete izabrati zemlje Latinske Amerike te SAD i Kinu, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Antonio Patriota. "S predsjednicom sam razgovarao o programu njezinih prvih predsjedničkih putovanja u inozemstvo: predviđeni su posjeti susjednim zemljama i našim glavnim ekonomskim i trgovinskim zemljama partnericama poput SAD-a i Kine", rekao je Patriota novinarima. Ministar je dodao da će Rousseff sudjelovati u radu summita predstavnika Latinske Amerike i arapskih zemalja koji će se u veljači održati u Limi. Prve latinoameričke zemlje što će ih Rousseff posjetiti bit će Argentina i Urugvaj.

(Hina) xtdel ytdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙