FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

SPLIT

Generalni direktor splitskog Konstruktora Željko Žderić ne isključuje mogućnost da se ta građevinska tvrtka uključi u izgradnju 170 kilometara duge autoceste Bar-Boljari, iako je prijašnji natječaj za taj posao za Konstruktor završio neuspješno. "Postoje šanse da se Konstruktor angažira na gradnji autoceste u Crnoj Gori", izjavio je kratko večeras za Hinu Žderić komentirajući najave o mogućem uključenju Konstruktura u gradnju te autoceste koju bi financirali Kinezi. Radio Deutsche Welle objavio je da bi se "najveća hrvatska građevinska tvrtka Konstruktor mogla, kao izvođač ili podizvođač radova vratiti u projekt izgradnje autoceste Bar-Boljari, koji će financirati Kinezi". Navodi se da su Kinezi prije najavili mogućnost financiranja izgradnje autoceste Bar-Boljari, duge 170 kilometara, i naznačili da bi radove mogla izvoditi splitska tvrtka. Najavljuje se da bi Kinezi mogli osnovati zajednički konzorcij s Hrvatima, koji bi imao snažnu potporu hrvatske vlade. S obzirom na to da je taj projekt vrijedan oko tri milijarde eura, ističe se da bi on bio sudbinski važan za posrnuli Konstruktor.

MINSK

Protiv četvorice kandidata na bjeloruskim predsjedničkim izborima u srijedu je podignuta optužnica za organiziranja masovnih nereda nakon izbora, za što im prijete zatvorske kazne do 15 godina, doznaje se od njihovih odvjetnika. Vladimir Nekljajev, Andrej Sanikov, Vitalij Rimaševski i Nikolaj Satkevič optuženi su da su "organizirali masovno remećenje javnog reda", rekli su njihovi odvjetnici. Petorica od devet oporbenih kandidata još su u zatvoru. Uredi lokalnog neovisnog lista Naša Niva u srijedu su pretraženi i zaplijenjena su računala i hard diskovi, rekao je zamjenik glavnog urednika, čiji je stan također pretražen.

NEW YORK

Veleposlanik Obale Bjelokosti u UN-u kojega je imenovao Alassane Ouattara, predsjednik te zemlje kojega priznaje UN, tražio je u srijedu od te organizacije da spriječi genocid u njegovoj zemlji. "Nadomak smo genocidu, treba nešto poduzeti", rekao je Jusuf Bamba. Veleposlanika i njegove suradnike 23. prosinca priznala je Opća skupština UN-a kao predstavnika Obale Bjelokosti u toj međunarodnoj organizaciji. Obala Bjelokosti je u krizi nakon odbijanja dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagboa da ustupi svoje mjesto protivniku Alasaneu Ouattari, kojega je međunarodna zajednica priznaje pobjednikom predsjedničkih izbora 28. studenoga. U krizi koja je izbila nakon izbora ubijeno je najmanje 173 osoba, prema podacima UN-a od sredine prosinca, uglavnom Ouattarinih pristaša.

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitrij Medevdev smijenio je dvojicu visokih dužnosnika svemirske industrije i opomenuo šefa ruske Svemirske agencije nakon neuspješnog lansiranja u orbitu triju komunikacijskih satelita početkom prosinca, priopćio je Kremlj u srijedu. Zamjenik predsjednika svemirskog konglomerata RKK Energia Vjačeslav Filin i zamjenik predsjednika ruske Svemirske agencije Roskosmos Viktor Remičevski smijenjeni su zbog pogrešaka u izračunu količine goriva, navodi se u priopćenju. Tri satelita ruskog komunikacijskog sustava Glonass lansirana su 5. prosinca na raketi Proton i pali su u Tihi ocean nakon neuspješnog lansiranja u orbitu što je prouzroičila preopterećenost gorivom u lanseru.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙