FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vojska neće se miješati u krizu u Obali Bjelokosti

Autor: bcav
SAINT-DIZIER, 4. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy izjavio je u utorak da francuski vojnici u Obali Bjelokosti nisu tamo da bi se miješali u unutarnje stvari te krizom pogođene zemlje.

"Stvari su jasne", rekao je Sarkozy u novogodišnjem obraćanju vojnicima u zračnoj bazi u Saint-Dizieru na sjeveroistoku Francuske.

"Zadaća naših vojnika nije miješanje u unutarnje stvari te zemlje. Oni djeluju u duhu mandata UN-a", rekao je Sarkozy.

Istovremeno, miroljubivo i brzo rješenje poslijeizborne krize u Obali Bjelokosti čini se malo vjerojatnim, pošto su posrednici počeli govoriti o "pat poziciji", a suparnici Laurenta Gbagboa pozivati na uporabu sile nakon propasti političkih pregovora.

Čelnici zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS-a i Afričke unije u ponedjeljak su bili u Obali Bjelokosti i nisu uspjeli uvjeriti Gbagboa da preda vlast Alassaneu Quattari kojeg međunarodna zajednica priznaje kao pobjednika predsjedničkih izbora 28. studenoga.

"U pat poziciji smo, sastanci još traju", izjavio je nigerijski predsjednik i čelnik ECOWAS-a Goodluck Jonathan novinarima u Abuji, glavnom gradu Nigerije. ECOWAS je već upozorio da je spreman na uporabu "legitimne sile" ako Gbagbo ne odstupi s dužnosti.

"Ne mislim da smo postigli ikakav napredak", rekao je Patrick Achi, glasnogovornik Quattarine vlade smještene u hotelu koji čuvaju UN-ove mirovne snage. "Preostala je jedino vojna akcija", istaknuo je.

ECOWAS je dosad slao svoje snage u sukobe u Liberiji i Siera Leoneu. No u tim su ih slučajevima pozvale vlade tih zemalja, a kad je o Obali Bjelokosti riječ, oprezni su jer se ne žele "zakopati" u dugotrajne borbe s Gbagbovim vojnicima.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙