FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - SN holding danas je na Zagrebačkoj burzi objavio ponudu za preuzimanje opatijskih Liburnia Riviera Hotela (LRH) u kojoj dioničarima nudi 2.250 kuna po dionici. Ponuda će, kako se navodi, biti objavljena u Narodnim novinama i ostalim dnevnim i tjednim novinama, a rok od 28 dana za prihvaćanje ponude počinje teći od dana posljednje objave. Temeljni kapital LRH iznosi 968,4 milijuna kuna i podijeljen je na 302.641 redovne dionice na ime, pojedinačnog nominalnog iznosa od 3.200 kuna. SN holding je imatelj 185.005 dionica LRH, što predstavlja 61,13 posto svih dionica s pravom glasa, a predmet ponude za preuzimanje su sve preostale redovne dionice. SN holding navodi kako će ponuda za preuzimanje utjecati na buduće poslovanje LRH na način da će nastaviti poslovati sukladno svim dosadašnjim planovima, nastaviti pratiti aktualna događanja na financijskim tržištima i trendove u turizmu te pojačati napore kako bi se ostvario daljni porast poslovanja. Ponuditelj (SN holding) smatra kako ponuda za preuzimanje neće ni na koji način utjecati na zaposlenike LRH te navode kako se politika zapošljavanja i radnopravni status radnika neće mijenjati. Također se ne namjerava mijenjati poslovna djelatnost LRH kao niti mjesto obavljanja poslovanja.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Industrogradnje danas je putem Zagrebačke burze izvijestili da nije pokrenut stečaj Industrogradnja Grupe, niti je otvoren predstečajni postupak, a nije im poznato ni da je zakazano ročište temeljem zahtjeva za pokretanje stečaja. U priopćenju Industrogradnje, kojim reagiraju na pisanje jednog dnevnog lista, navodi se kako je točno da je račun tvrtke i dalje blokiran, prvenstveno zbog duga prema Republici Hrvatskoj. Istodobno, Industrogradnja od Republike Hrvatske potražuje približno jednak ili veći iznos, što je, kako navode, Industrogradnji opetovano priznato od strane Ministarstva financija i sporazumom koji su potpisala dva ministra i zamjenik državnog odvjetnika. Industrogradnja je odmah po potpisu navedenog sporazuma sama, dobrovoljno, upisala hipoteku odnosno teret u korist Republike Hrvatske na nekoliko vlastitih nekretnina, višestruko veće vrijednosti od duga prema RH. Navode i kako su "krajnje zlonamjerne i netočne tvrdnje da su kupci Industrogradnjinih stanova u opasnosti, te da se može pobijati njihovo pravovaljano vlasništvo".

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je putem Zagrebačke burze izvijestila da je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu izvršen upis povećanja temeljnog kapitala banke. Temeljni kapital HPB-a je povećan sa 654,3 milijuna kuna za iznos od 312,3 milijuna kuna na 966,6 milijuna kuna. Povećanje temeljnog kapitala izvršeno je izdavanjem 283.928 novih redovnih dionica VII emisije, serije A, koje glase na ime, pojedinačnog nominalnog iznosa od 1.100 kuna. Temeljni kapital HPB-a sada iznosi 966.640.400 kuna i podijeljen je na 878.764 redovnih dionica, nominalnog iznosa 1.100 kuna po dionici. Glavna skupština HPB-a usvojila je sredinom prosinca odluku o povećanju temeljnog kapitala banke koju je 3. studenoga odobrio Nadzorni odbor.

ZAGREB - Arena Zagreb zatvorena je za posjetitelje i radnike, osim onih koji rade na osiguranju i minimalnom održavanju i ostat će tako dok Zagrebački holding ne podmiri Ingri dugove za održavanje dvorane, izjavio je danas Hini voditelj odnosa s javnošću Ingre Vladimir Čeliković. Po njegovim tvrdnjama, Zagrebački holding ukupno duguje Ingri za dospjele troškove zakupa i operativne troškove 30 milijuna kuna, te još 17,7 milijuna kuna za depozit koji služi kao jamstvo plaćanja godišnje rate zakupnine za dvoranu. U tih 30 milijuna kuna uračunati su rata zakupnine za prvi kvartal 2011. od 17,5 milijuna kuna, operativni troškovi za 2010. u iznosu od 7,3 milijuna kuna + PDV, operativni troškovi za prvi kvartal 2011. od 2,5 milijuna kuna, operativni troškovi za 2009. od 350.000 kuna, te još neplaćeni troškovi od Svjetskog rukometnog prvenstva u iznosu od 1,4 milijuna kuna. Stavljanjem Arene u hladni pogon Ingra je ispunila prijetnje da će zatvoriti najveću sportsku dvoranu u Hrvatskoj jer joj Zagrebački holding ne podmiruje obveze u ugovorenim rokovima

GOSPIĆ - Nacionalni park Plitvička jezera ostvario je u prošloj godini rekordne turističke rezultate po broju dolazaka i noćenja - posjetila ga je 981.000 gostiju, što je pet posto više od ukupne posjete zabilježene 2009. godine, objavio je danas Odjel za odnose s javnošću Nacionalnog parka. Plitvički hoteli ostvarili su 230.000 noćenja, a najviše gostiju došlo je iz Njemačke, Italije i Francuske. U skupnim posjetama Plitvicama najveću godišnju stopu rasta od gotovo 40 posto bilježe gosti iz Japana. U 2010. godini Plitvice su ostvarile ukupno 50 milijuna kuna dobiti.

ZAGREB - Prosječna neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za listopad 2010. iznosila je 31,58 kuna, što je za 4,2 posto više u odnosu na prosjek za rujan, a u odnosu na prosjek za listopad prošle godine više za 5,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U listopadu su bila 167 plaćena radna sata, što je 3,5 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Najviša prosječna satnica za listopada isplaćena je zaposlenima u promidžbi i istraživanju tržišta i iznosila je 55,05 kuna. Najniža neto satnica za listopad isplaćena je u proizvodnji odjeće i iznosila je 16,70 kuna, dok je tek nešto viša bila neto satnica u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 16,92 kune.

ZAGREB - Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju studenog 2010. bile su manje za 8,3 posto u odnosu na isti mjesec godine prije, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku. Tako je u studenom osamnaesti mjesec zaredom nastavljeno smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini pak, u studenom u odnosu na listopad prošle godine, zalihe su veće za 1,6 posto. Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini, prema studenom 2009. godine, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima smanjene u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 14,2 posto te intermedijarnih proizvoda za 6,5 posto. Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda povećane za 31,9 posto, energije za 6,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi i danas vlada pozitivno raspoloženje, a trgovanje je življe nego jučer, pri čemu su milijunski promet do podneva ostvarile dionice Ine, HT-a, Belja i Dalekovoda. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,33 posto, na 2.139 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,56 posto, na 1.170 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 28 milijuna kuna, što je 10 milijuna kuna više nego jučer u to doba. Najviše se trguje dionicom Ine, kojom je ostvareno 10 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,02 posto, na 3.200 kuna. Dionicom HT-a do 12,00 sati ostvareno je više od pet milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala daljnjih 2 posto, na 297 kuna, i na najvišoj je razini od sredine travnja prošle godine. Uz znatan rast cijene, za gotovo 10 posto, u nešto većem fokusu investitora danas je i dionica Belja. Njome je protrgovano 1,5 milijuna kuna. Među milijunaše uvrstila se i dionica Dalekovoda, a cijena joj je ojačala 2,8 posto, na 265 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, dok je ojačala prema švicarskom franku i američkom dolaru. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,389314 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobila britanska funta, ojačavši 0,52 posto, te njen srednji tečaj iznosi 8,624316 kuna. Istodobno je kuna ojačala prema švicarskom franku za 1,27 posto, a vrijednost američkog dolara pala je za 0,50 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,850605 kuna, a dolara 5,516060 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙