FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ne postoji nikakvo zajedničko djelovanje niti dogovor mirovinskih fondova i Vlade vezano uz kupnju dionica Ine, izjavio je danas Dinko Novoselec, predsjednik Uprave Allianz ZB društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom. "Ne postoji nikakvo zajedničko djelovanje u smislu zakona o preuzimanju, u smislu zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i ne postoji nikakav dogovor između mirovinskih fondova i Vlade", kazao je Novoselec odgovarajući, nakon konferencije za novinare o radu i rezultatima rada mirovinskih fondova u HGK, na pitanja o mirovinskim fondovima i njihovoj kupnji dionica Ine. Jedini motiv je naša procjena da se radi o dobrom ulaganju, istaknuo je. Novoselec naglašava kako mirovinski fondovi ulažu u dionicu Ine već godinama, kako su tijekom ove godine cijelo vrijeme ulagali (neki više, neki manje), te u tome nema ništa novo. Dionicu Ine od prije smo prepoznali kao interesantnu investicijsku priliku i kako su tržišne prilike dozvoljavale tako smo kupovali, kazao je. Na upit nije li ipak čudno da je velika kupnja dionice Ine krenula nakon što je MOL dao svoju ponudu i je li to povezano, Novoselec odgovara kako nije. Promet na Zagrebačkoj burzi dionicom Ine je u cijeloj godini bio manji nego što je bio onaj prvi utorak nakon što se tržište otvorilo. Dakle koliko tržište daje, koliko se može na tržištu kupiti mi kupujemo, kazao je.

ZAGREB - Mirovinska reforma u Hrvatskoj je uspješna i treba je nastaviti, istaknuto je na konferenciji za novinare o radu i rezultatima rada mirovinskih fondova od 2002. godine do danas, održanoj u organizaciji Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društva Hrvatske gospodarske komore. Predsjednik Udruženja Dubravko Štimac kazao je kako je mirovinskom reformom 2001/2002. stvoren robusan, pravedniji i održiviji novi mirovinski sustav, kako su obvezni mirovinski fondovi ispunili i nadmašili zacrtane visine prinosa s početka mirovinske reforme te kako je doprinos fondova nacionalnoj ekonomiji već sada značajan. Istaknuo je i kako je mirovinskom reformom stvorena nova nacionalna štednja koja danas iznosi više od 36 milijardi kuna. Nakon devet godina rada, obvezni mirovinski fondovi ostvarili su prosječni godišnji prinos od 5,27 posto, dok je stopa inflacije u tom razdoblju bila 2,68 posto, što daje realni prinos od 2,59 posto. Na početku reforme isticalo se kako bi bilo dobro kada bi fondovi ostvarivali prinose od oko 2 posto iznad stope inflacije.

ZAGREB - Pet fondova za gospodarsku suradnju, koji su se pridružili ovogodišnjoj Vladinoj inicijativi za jačanje investicija, prikupili su od privatnih ulagača 1,075 milijardi kuna, što će uz do milijardu kuna Vladinih sredstava u idućih pet godina uložiti u konkurentne i propulzivne tvrtke i gospodarske projekte u Hrvatskoj. Istaknuto je to na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici tih pet fondova, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije-HVCA, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kazavši da je HBOR imenovan kvalificiranim ulagateljem s Vladine strane u toj inicijativi, izvršni direktor HBOR-a Branimir Berković kazao je kako će se s Vladine strane u idućih pet godina u razne projekte i tvrtke koje odaberu fondovi za gospodarsku suradnju biti uloženo oko 200 milijuna kuna godišnje. S još toliko od strane fondova, odnosno s ukupno oko 400 milijuna kuna godišnje, moguće je postići poboljšanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Fondovi će, po riječima direktora jednog od pet uključenih fondova Quaestus Private Equity-a Vjenceslava Terzića, uskoro krenuti s operativom. To znači odabir tvrtki i projekata za financiranje, a prva ulaganja realistično je očekivati u drugom kvartalu iduće godine. Osim Quaestusa, među pet fondova su i ranije osnovan Nexus Private Equity Partneri, te još tri novoosnovana fonda Alternative Private Equity, Honestas Advisory i Prosperus Invest.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je tvrtki M SAN ulaganja preuzimanje Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na 60. sjednici Vijeća ocijenila dopuštenom koncentraciju koja nastaje stjecanjem kontrole odnosno prevladavajućeg utjecaja M SAN ulaganja iz Zagreb nad Poljoprivrednim poduzećem Orahovica i to stjecanjem većine dionica u temeljnom kapitalu Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, navodi se u priopćenju Agencije. Ta će koncentracija imati učinke na mjerodavnim tržištima trgovine na veliko žitaricama i vinima na teritoriju Hrvatske. Provedbom koncentracije tvrtka M SAN ulaganja, koja do sada nije djelovala na navedenom tržištu, preuzet će tržišni udjel Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, koji iznosi manje od 5 posto, dok će tržišni udjeli ostalih poduzetnika na mjerodavnom tržištu ostati nepromijenjeni pa navedena koncentracija neće imati značajan učinak na tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu, objašnjavaju iz Agencije.

ZAGREB - Današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi protječe mirno, uz blagi porast indeksa, čemu ponajviše pridonosi rast cijene dionice Ine za više od dva posto. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,64 posto, na 2.074 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,77 posto, na 1.135 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 30,6 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna više nego jučer u to doba. Najviše se trgovalo dionicom Ine, kojom je ostvareno 25 milijuna kuna, gotovo tri puta više nego jučer u to doba. Cijena joj je ojačala 2,17 posto, na 3.100 kuna. Milijunski promet ostvaren je do 12,00 sati još i dionicom HT-a, u visini od 2,24 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,75 posto, na 288,5 kuna. Dionicom Ingre oko podneva trgovalo se po 16,5 kuna, što je 7,23 posto više nego jučer, uz promet od 604.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu, ojačala prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,385410 kuna. Kuna je ojačala i prema američkom dolaru, za 0,65 posto i prema britanskoj funti, za 0,77 posto. Istodobno je kuna oslabila prema švicarskom franku, za 1,25 posto, pa srednji tečaj franka iznosi 5,893712 kuna. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,577262 kune i funte 8,601689 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙