FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji

Autor: dduk
ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Proizvodnja u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj je u studenom bila manja za 0,4 posto u odnosu na studeni prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o industrijskoj proizvodnji prema djelatnostima.

Statistički zavod ranije je objavio da je ukupna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine porasla za 0,2 posto, a u prvih jedanaest mjeseci na godišnjoj razini pala je za 1,6 posto.

Na ukupna kretanja u industriji najviše utječu kretanja u prerađivačkoj industriji, a podaci DZS-a pokazuju da je proizvodnja u prerađivačkoj industriji u studenom bila 0,4 posto manja nego u studenom lani, a u jedanaest je mjeseci ove godine smanjena za 2,1 posto u odnosu na razdoblje siječanj-studeni prošle godine.

Kalendarski prilagođeni podaci prema djelatnostima pokazuju pad industrijske proizvodnje i u rudarstvu i vađenju i to u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine za 8,1 posto, a u jedanaest mjeseci za 9,8 posto.

Nasuprot tomu rast proizvodnje bilježi se u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom i to za 8,1 posto u studenom ove u odnosu na studeni 2009. godine, a za 5,5 posto u razdoblju siječanj-studeni ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podaci DZS-a pokazuju da je u nekoliko djelatnosti unutar prerađivačke industrije proizvodnja u studenom na godišnjoj razini pala po visokim stopama.

Tako je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica proizvodnja u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine bila manja za 30,9 posto.

U preradi drva industrijska proizvodnja u studenom je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec pala za 25,4 posto, a u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava u što ulazi i brodogradnja, za 18,2 posto.

Još je nekoliko djelatnosti u kojima je u odnosu na studeni prošle godine industrijska proizvodnja pala po dvoznamenkastim stopama - primjerice u proizvodnji odjeće (14,2 posto), ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (10,7 posto), gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme (17,6 posto), proizvodnja namještaja (12,9 posto) itd.

Nasuprot tim djelatnostima visoke stope rasta industrijske proizvodnje ostvarene su u proizvodnji strojeva i uređaja (44,2 posto), proizvodnji tekstila (33,4 posto), proizvodnji računala i komponenti (27,6 posto) itd.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙