FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: slabost domaće potražnje onemogućuje oporavak industrije

Autor: neba
ZAGREB, 22. prosinca 2010. (Hina) - U listopadu je u Hrvatskoj industrijska proizvodnja pala neočekivano oštrih 4,4 posto na godišnjoj razini, pa su makroekonomisti podijeljeni u procjenama kretanja proizvodnje u studenome.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u studenome.

Makroekonomisti, koji su sudjelovali u anketi Hine, podijeljeni su u procjenama. Njih četvoro očekuje rast između 0,7 i 1,8 posto u odnosu na studeni prošle godine, dok ih dvoje očekuje pad od 1,7 do 2 posto. U prosjeku, očekuje se rast od 0,2 posto na godišnjoj razini.

U rujnu je industrijska proizvodnja porasla 3,1 posto na godišnjoj razini, čime je samo nakratko prekinut trend slabljenja proizvodnje jer je već u listopadu ponovno pala za oštrih 4,4 posto.

„U studenome očekujemo porast proizvodnje na godišnjoj razini, što je djelomično odraz niske baze iz studenog lani. Stabilizaciji proizvodnje doprinosi jači nego što se očekivalo oporavak inozemne potražnje za kapitalnim dobrima, primjerice opremom i postrojenjima, te intermedijarnim proizvodima, praćen i dalje snažnim rastom narudžbi za sljedeće mjesece. S druge strane, slabost domaće potražnje i dalje predstavlja kočnicu", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Pozitivno na industrijski sektor utječe jačanje izvoza jer su europska gospodarstva izašla iz recesije, pa tamošnja potražnja jača.

No, slabost domaće potražnje i dalje je ograničavajući faktor.

„S obzirom da Hrvatska nije izvozno orijentirana zemlja, inozemna potražnja sama, bez podrške domaće, ne može potaknuti pozitivne trendove u industrijskoj proizvodnji. Sve dok je domaća potražnja niska, za očekivati je tek usporavanje pada ili, u najboljem slučaju, blage stope rasta zbog niske baze“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙