FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovano Socijalno vijeće za sektore tekstila, obuće, kože i gume

Autor: dmar
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva danas je održana konstituirajuća sjednica Socijalnog vijeća za sektore tekstila, obuće, kože i gume na kojoj je za predsjednika Vijeća izabran Nikola Mikić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Osnivanje Vijeća trebalo bi pomoći sektoru koji grca u problemima, kako zbog nekonkurentnosti, tako i zbog konstantnog smanjenja broja zaposlenih - u prvih devet mjeseci ove godine izgubili smo oko 3.500 radnika u odnosu na isto razdoblje lani, kazao je Mikić. Cijeli sektor tekstila, obuće, kože i gume spao je s 80.000 zaposlenih 1992. godine na današnjih svega 30.000 radnika.

Kao djelatnost nismo atraktivni za mlade ljude jer su naši radnici izuzetno potplaćeni, a unatoč tome što su plaće 45 do 50 posto ispod prosjeka u gospodarstvu i dalje je jak trend izmještanja tekstilne industrije, ne samo iz Hrvatske nego i Europe, na tržišta s jeftinijom radnom snagom, napominje Mikić.

Iako je sektor izvozno orijentiran u prvih šest mjeseci 2010. zabilježen je pad izvoza - lani je u tom razdoblju izvoz iznosio 3,4 milijarde kuna, a ove godine 1,8 milijardi kuna. Izvozu ne pogoduje ni izuzetno aprecirana kuna, kaže Mikić.

Dopredsjednica Vijeća Svjetlana Šokčević, čelnica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, smatra dobrim što se država uključuje u sektorski dijalog, što bi moglo pripomoći u očuvanju preostalih radnih mjesta.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović ocijenio je da i tekstilni sektor, kao i ostatak prerađivačke industrije, trpi od posljedica deindustrijalizacije Hrvatske.

Vlada je za potpore u tekstilnom sektoru ove godine osigurala 40 milijuna kuna, a za iduću još nije određen iznos, no mogao bi biti veći jer je za prerađivačku industriju ukupno predviđeno 100 milijuna kuna, što je 40 posto više nego u 2010.

Po Friganovićevu mišljenju, budući da Hrvatska ne može jeftinom radnom snagom konkurirati zemljama u koje bježi proizvodnja, tekstilna industrija spas treba potražiti u razvoju visoke tehnologije i izgradnji brendova.

Predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović najavio je da će uskoro biti osnovana i socijalna vijeća za drvnu industriju i šumarstvo, te za grafičku industriju i izdavaštvo.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙