FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zrakoplov Laurenta Gbagba blokiran na zahtjev "legitimnih vlasti"

Autor: mhaj
PARIZ , 26. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Zrakoplov predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagba blokiran je u baselskoj zračnoj luci na zahtjev "legitimnih vlasti", tj. na zahtjev 'tabora' Alassana Ouattare, izvijestilo je u nedjelju francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Zračnom lukom Basel-Muelhausen zajednički se koriste Francuska i Švicarska. Gbagbov zrakoplov je ondje sletio zbog tehničke kontrole. "Legitimne vlasti su od nas tražile da blokiramo polijetanje zrakoplova, a to smo i učinili, kao odgovor na njihov zahtjev", rekao je glasnogovornik ministarstva Bernard Valero. Zrakoplov će proći inspekciju udruge Jet Aviation, specijaliziranu za konstrukciju i održavanje privatnih zrakoplova, prenio je švicarski list Neue Zuericher Zeitung .

"Mogu vam potvrditi da je zrakoplov u vlasništvu države Obale Bjelokosti stacioniran u baselskoj zračnoj luci", kazao je za France presse glasnogovornik švicarskog Saveznog ureda za komercijalne letove. "Francuske su vlasti blokirale" zrakoplov, rekao je, ne objavivši pojedinosti.

Od predsjedničkih izbora održanih 28. prosinca, Obala Bjelokosti prolazi kroz tešku krizu. Neovisno Državno izborno povjerenstvo pobjednikom izbora proglasilo je Alassanea Ouattaru, a Ustavno vijeće poništilo je rezultat i proglasilo pobjednikom dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba.

Ouattarinu pobjedu priznao je velik dio međunarodne zajednice. EU je odlučio sankcionirati Gbagba i 18 njegovih suradnika te namjerava proširiti taj popis. Riječ je o zabrani izdavanja viza za navedene osobe, a nakon toga bi trebalo uslijediti zamrzavanje financijskih sredstva kojima raspolažu u bankama.

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙