FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski Shandong Airlines naručio 15 Boeingovih zrakoplova

Autor: mkuz
PEKING, 24. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Kineski avioprijevoznik Shandong Airlines priopćio je u petak da je dogovorio kupnju 15 Boeingovih mlaznih aviona tipa B737-800, čija se ukupna vrijednost po kataloškim cijenama kreće u visini 1,2 milijarde dolara.

Američki proizvođač zrakoplova Boeing isporučiti će 15 zrakoplova u 2014. i 2015., izvijestila je kineska aviokompanija u priopćenju za burzu u Shenzhenu.

U priopćenju se ne navodi ugovorena kupoprodajna cijena zrakoplova, ali prema katalogu cijena jednog takvog zrakoplova može se kretati i do 80 milijuna dolara.

Sa sjedištem u napučenoj istočnokineskoj provinciji Shandong, ta je zrakoplovna kompanija povezana s grupom Air China, koja u vlasništvu drži 49,4 posto njihovih dionica.

Boeing, kao i njegov europski suparnik Airbus SAS, u posljednjih su nekoliko godina osjetno povećali prodaju na kineskom brzorastućem tržištu zrakoplova.

U budućnosti ti će se svjetski divovi u budućnosti sučeliti s konkurencijom kineskog državnog Commericial Aircraft Corporation of China (Comac), koji je prošlog mjeseca izvijestio da je od kineskog prijevoznika Air China i još pet tvrtki dobio prvih sto narudžbi za svoje mlaznjake C919.

Comac je prognozirao da će Kini u idućih 20 godina biti potrebno više od 3.750 putničkih zrakoplova kako bi zadovoljila rastuću potražnju, povrh sadašnjih oko tisuću.

Tijekom prošlomjesečnog posjeta predsjednika Hu Jintaoa Francuskoj Airbus je potvrdio da je od kineskih zrakoplovnih tvrtki zaprimio narudžbe za 102 aviona.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙