FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina podigla ciljanu razinu inflacije u idućoj godini

Autor: vmom
PEKING, 14. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Kina je za iduću godinu podigla ciljanu razinu inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena na 4,0 posto, s ciljanih tri posto u ovoj godini, objavila je u utorak tamošnja državna televizija.

To upućuju na zaključak da će se Kina suzdržati od agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike unatoč sve snažnijim pritiscima na jačanje inflacije.

Nešto viši ciljani plafon stope inflacije u skladu je s također u utorak objavljenom odlukom vlade u Pekingu da se plafon ukupnih plasmana novih kredita u idućoj godini zamrzne na ovogodišnjih 7.500 milijardi kineskih juana (1.100 milijardi američkih dolara).

Tržišta su očekivala znatno nižu vrijednost a Peking je očigledno želio signalizirati da nije spreman žrtvovati gospodarski rast zemlje.

"Glavni ciljevi za gospodarski i društveni razvoj koje je postavila središnja vlada za iduću godinu su da će BDP rasti za oko osam posto i da će inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena biti ograničena na oko četiri posto", kazao je Zhang Ping, čelnik moćnog Povjerenstva za nacionalni razvoj i reforme, a prenosi televizija CCTV.

Ciljani rast od osam posto, kao i proteklih godina, najvjerojatnije će biti sporna točka. Većina ekonomista smatra da će rast kineskog gospodarstva iduće godine iznositi oko devet posto.

Iako je ciljana stopa inflacije viša u odnosu na ovogodišnju, ne radi se ni o čemu novom za Kinu. Naime, u 2008. Peking je ciljao inflaciju u prosjeku od 4,8 posto a u 2009. u visini oko četiri posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙