FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast narudžbi i prometa u industriji na godišnjoj razini

Autor: nbrc
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska industrija u listopadu bilježi rast prometa na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok istodobno nove narudžbe na mjesečnoj razini bilježe pad, a na godišnjoj razini rast, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Podaci o ukupnim desezoniranim novim narudžbama industrije na mjesečnoj razini pokazuju da je u listopadu u odnosu na rujan zabilježen pad narudžbi za 19,5 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 3,2 posto, a sa stranih tržišta za 33 posto.

Statistika na godišnjoj razini pokazuje pak rast narudžbi prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi za 11,6 posto.

To je treći mjesec za redom u kojem narudžbe industrije rastu na godišnjoj razini, a podaci za deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju rast narudžbi za 15,1 posto.

Statistički podaci za listopad pokazuju da su narudžbe sa stranih tržišta porasle za 76,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su narudžbe s domaćih tržišta manje za 0,7 posto.

Na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao je rast narudžbi netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 66,1 posto.

Kod ostalih pak glavnih industrijskih grupacija bilježi se pad narudžbi u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine, narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale su za 55,7 posto, kapitalnih proizvoda za 5,7 posto te intermedijarnih proizvoda za 3,6 posto.

Po podacima DZS-a, ukupni desezonirani promet industrije u listopadu je zabilježio rast za 29,7 posto u odnosu na rujan, pri čemu je na domaćem tržištu zabilježen rast za 2,2 posto, a na stranom rast za 61,1 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju rast ukupnog prometa industrije za 31,7 posto.

Po tržištima, promet je u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine na domaćem tržištu porastao za 0,3 posto, a na stranom tržištu za 95,9 posto.

Godišnja usporedba na razini glavnih industrijskih grupacija pokazuje pad prometa kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 posto.

Ukupna pak prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine porasla je za 2,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 4 posto, energije za 22,2 posto, dok je prodaja kapitalnih proizvoda porasla za više od 200 posto.

Statistički podaci za prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju da je ukupni promet industrije manji za 0,2 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙