FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas kako je svaki pad kreditnog rejtinga neke zemlje zabrinjavajući, ali i kako tržište kapitala ima o Hrvatskoj daleko bolje mišljenje no što ga imaju rejting agencije, te poručio da se strukturne reforme moraju provesti. "Svaki pad kreditnog rejtinga je zabrinjavajući. No, Hrvatskoj se dogodilo nešto što se događalo svima prije. Međutim, ovo nas, kao i misija MMF-a, upućuje da se strukturne refome moraju provesti", kazao je Šuker novinarima nakon današnje sjednice Vlade. Šuker je to rekao upitan je li zabrinjavajuće sniženje hrvatskog kreditnog rejtinga od strane agencije Standard & Poor's koja je dugoročni kreditni rejting Hrvatske snizila s 'BBB' na 'BBB-', uz negativan trend, argumentirajući to procjenama o pogoršanoj fiskalnoj poziciji te znatnoj ovisnosti o inozemnom financiranju. "Daleko od toga da to nije upozoravajuće, ali ponavljam, određene strukturne reforme se moraju provesti, ne može biti da netko, kad nešto mora provesti, bježi od toga i neka to ide pred neka tuđa vrata", rekao je Šuker. Upitan hoće li ubuduće zbog toga kamate za zaduživanje na inozemnom tržištu biti veće, a što mnogi strahuju, Šuker je odgovorio kako je to relativna stvar. "Sve je to relativna stvar. Tržište ima daleko bolje mišljenje no što ga imaju rejting agencije", rekao je.

ZAGREB - U hrvatskom ugostiteljstvu u trećem tromjesečju ove godine ostvareno je 8,2 milijarde kuna prometa, što je nominalno za 6,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a realno za 4,8 posto više, objavio je Državni zavod za statistiku. Komentirajući takve rezultate ugostiteljstva ministar turizma Damir Bajs ističe da su oni zapravo prva službena potvrda o financijski iznimno dobrom trećem kvartalu, koji je doveo cijelu turističku godinu u plus. Poznato je, kaže Bajs, da je turistička 2010. dosad najbolja godina kada je riječ o turističkim dolascima i noćenjima, a već prije je niz neovisnih analitičara govorilo i o očekivanim porastima prihoda od turizma. To sada potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku, a uskoro se očekuju podaci Hrvatske narodne banke koji će pokazati koliko su turisti trošili u hotelima, restoranima, barovima i kampovima, ali i u trgovini na malo, odnosno ukupnoj izvanpansionskoj ponudi. Po statističkim podacima, od siječnja do kraja rujna ove godine u hrvatskom je ugostiteljstvu zabilježen porast prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 0,9 posto s 14 milijardi kuna prometa.

ZAGREB - Hrvatska pošta će 2010. završiti sa 72 milijuna kuna operativne dobiti, izvijestili su iz te tvrtke. Navodeći kako je to nastavak pozitivnog poslovanja nacionalnog poštanskog operatora koji je u 2009. ostvario 158,7 milijuna kuna operativne dobiti napominju kako je na konačan neto rezultat tada negativno utjecalo prošlogodišnje poslovanje Hrvatske poštanske banke koja je bila u 40,6 posto vlasništvu Hrvatske pošte. S obzirom da je i HPB u 2010. ostvario pozitivnu promjenu u poslovanju za očekivati je da se pozitivan rezultat poslovanja Hrvatske pošte dodatno poveća, navodi se u priopćenju. Ističe se kako je Hrvatska pošta danas visoko likvidna tvrtka koja sve svoje obveze plaća u ugovorenim rokovima te nema dugovanja. Podsjećaju i kako su u protekle dvije godine slijedom prvog dijela procesa restrukturiranja smanjili ukupan broj djelatnika za gotovo 2.000. Hrvatska pošta je u protekle dvije godine učinila važne promjene bez kojih danas ne bi mogla tako sigurno čekati siječanj 2013. i potpunu liberalizaciju tržišta, istaknuo je predsjednik Uprave Robert Jukić.

SPLIT - Željko Kerum, vlasnik trgovačkog lanca Kerum i splitski gradonačelnik, danas je u izjavi novinarima potvrdio kako je Konzum iz sastava koncerna Agrokor, zainteresiran za trgovine iz njegova trgovačkog lanca, ali da ih neće prodavati niti davati u zakup. Istaknuo je kako je trgovački brend tvrtke Kerum stvarao 21 godinu. "Imamo dobro poslovanje i ja trgovinu sigurno neću prodati, a nastojat ću da ni oni koji mene naslijede tu trgovinu ne prodaju nego je razvijaju", kazao je Kerum. Na upit hoće li trgovine dati u zakup Kerum je odgovorio niječno. Nastavit ćemo trgovati, nećemo ih dati u zakup niti ćemo ih prodati, istaknuo je Kerum dodajući kako je "ludost prodati ono što donosi prihod". Trgovački lanac Konzum iz sastava koncerna Agrokor danas je putem Zagrebačke burze izvijestio da su u tijeku pregovori o sklapanju sporazuma u svrhu dugoročnog zakupa prodavaonica tvrtke Kerum d.o.o. iz Splita. Tvrtka Kerum d.o.o. u svom sastavu ima 83 prodavaonice, u kojima je u 2009. godini ostvarila promet od 1,16 milijardi kuna.

ZAGREB - Zračna luka Zagreb unatoč teškoćama ove je godine stabilno poslovala te očekuje da će godinu završiti s oko 10 tisuća putnika više nego lani ili njih oko 2,07 milijuna, te prihodima od oko 300 milijuna kuna i rashodima od oko 270 milijuna kuna, što je prošlogodišnja razina, istaknuo je na današnjem susretu s novinarima direktor zagrebačke Zračne luke Tonči Peović. U objekte, tehnologiju, usluge i drugo ove je godine investirano oko 70 milijuna kuna, a za iduću godinu najavio je investicije od oko 100 milijuna kuna. Riječ je o vlastitim sredstvima koje planiraju usmjeriti u nastavak radova na sletnoj stazi, u dalje uređenje putničkog terminala i drugo. Planiraju i 5 postotni porast broja putnika u odnosu na ovu godinu. Najveće što čeka Zračnu luku Zagreb iduće godine je traženje strateškog partnera po modelu koncesije za rekonstrukciju i gradnju novog putničkog terminala. Natječaj će objaviti u siječnju iduće godine, a optimizam za cijeli posao ulijeva veliko zanimanje za tim partnerstvom brojnih europskih zračnih luka (Frankfurt, Muenchen, Zuerich, Istanbul, Beč, Pariz) te drugih iz svijeta, kao i investicijskih fondova.

ZAGREB - Tvrtka Končar - Generatori i motori potpisala je u Istanbulu ugovor za isporuku kompletne elektromehaničke opreme za tursku hidroelektranu Aslancik, vrijedan oko 22 milijuna eura, izvijestili su iz tvrtke. Ugovor, koji je potpisan jučer, obuhvaća dva generatora snage 66,6 MVA s pripadajućom opremom. Iz tvrtke navode da je posao dobiven na međunarodnom natječaju u vrlo jakoj konkurenciji i dokaz je da unatoč tome što se u energetskom sektoru još uvijek osjećaju posljedice globalne krize, Končar uspijeva zadržati svoju poziciju na zahtjevnom svjetskom tržištu. Ovaj posao znači i ulazak na brzorastuće novo tržište, što je i potvrđeno direktnim pozivima za nuđenje opreme za nove projekte u Turskoj, ističu iz tvrtke Končar - Generatori i motori.

ZAGREB - Dionica Ine današnje je trgovanje na Zagrebačkoj burzi zaključila s cijenom od 2.940 kuna, što je za 2,58 posto viša cijena nego jučer, a Ininih je dionica danas protrgovano za 25,8 milijuna kuna. U proteklih osam trgovinskih dana ovo je najveća cijena Inine dionice, no danas je ujedno ostvaren i najmanji promet sa 8.864 protrgovane dionice. Rast cijene bilježi i većina ostalih trgovanijih dionica pa je i vrijednost dioničkih indeksa danas porasla, Crobex je u plusu za 1,05 posto, na 2.066,35 bodova, a Crobex10 za 1,07 posto, na 1.123,72 boda. Ukupni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 57,2 milijuna kuna, od čega je 47,8 milijuna kuna ostvareno u redovnom prometu, a preostalih 9,4 milijuna kuna odnosi se na institucionalni promet. Glavninu redovnog prometa ostvarila je dionica Ine, a po prometu slijedi dionica HT-a, sa 10,7 milijuna kuna, uz porast cijene za 1,20 posto, na 285,89 kuna. Milijunski promet danas je ostvarila još samo dionica Uljanik plovidbe, od 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,80 posto, na 564,50 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca današnja je ukupno prijavljena potražnja bila za oko 16,5 posto niža no dan ranije, dok se istodobno u ponudi našlo za oko 9 posto manje sredstava. Sve zajedno rezultiralo je podmirenjem tek oko 35 posto pristiglih potraživanja korisnika. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 183,5 milijuna kuna, što je za 36,4 milijuna kuna manje no dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 63,5 milijuna kuna ili za 6,4 milijuna kuna manje nego jučer. Najviše je danas, 49,5 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa porasla s 1,09 na 1,2 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 63,5 milijuna kuna, a pritom su plasirana sva slobodna sredstva iz ponude. Prosječna kamatna stopa porasla je, kao posljedica nešto večeg udjela ročnih pozajmica, s 1,09 na 1,54 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙