FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 22. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BRUXELLES

Hrvatska je u srijedu zatvorila još tri poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i napravila dodatni korak prema ispunjavanju svoga cilja da dovrši pregovore do kraja mađarskog predsjedništva u lipnju sljedeće godine. Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini zatvorila pregovore u poglavljima 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, 27 - Okoliš i 31 - Vanjska, obrambena i sigurnosna politika. Hrvatska sada ima ukupno 28 zatvorenih poglavlja i za sljedeću godinu preostaje još sedam poglavlja, odnosno šest ako se ne računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori. Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, a u dva poglavlja Institucije i Ostala pitanja pregovori se ne vode jer u njima nema pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo. "Hrvatska je napravila veliki napredak, 2010. je bila impresivna godina u kojoj je zatvorila 11 poglavlja, čime se broj zatvorenih poglavlja popeo na 28. Hrvatska je napravila znatan napredak i u preostalih šest poglavlja, što je dobra osnova za njihova zatvaranje sljedećih mjeseci. To pokazuje odlučnost hrvatskih vlasti da nastave s reformama", izjavio je na konferenciji za novinare povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

BEČ

Austrijski državni odvjetnik Friedrich Koenig kazao je u srijedu austrijskoj novinskoj agenciji (APA) da državno odvjetništvo zaduženo za borbu protiv korupcije namjerava u okviru istrage o pranju novca saslušati bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera o tome predmetu putem video konferencije, ali da točan datum saslušanja još nije preciziran. Državni odvjetnik Koenig, koji je i glasnogovornik državnog odvjetništva zaduženog za borbu protiv korupcije, potvrdio je za austrijsku agenciju da austrijsko pravosuđe u slučaju Sanader vodi istragu i protiv jednog člana njegove obitelji te protiv još jedne - "treće osobe", ali nije otkrio tko su član Sanaderove obitelji i "treća osoba". On je potvrdio da je povod za tu istragu sumnja u pranje novca.

SALZBURG

Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader izjavio je srijedu, u uvodnoj riječi pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o Hypo banci, da mu je savjest čista, prenosi austrijska novinska agencija APA. Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta ispituje Sanadera, koji je u pritvoru u Salzburgu, video vezom organiziranom između zemaljskog suda u Klagenfurtu, gdje se nalazi povjerenstvo i Salzburga, gdje je Sanader pritvoren. U uvodnoj riječi o slučaju o Hype Alpe Adria banke Sanader je izjavio da mu je savjest čista te da nikad nije tražio ni primio novac ni ikakvu proviziju. Zanimanje medija za ispitivanje Sanadera u Klagenfurtu veliko je, iz Njemačke i Hrvatske pristiglo je više od 15 televizijskih ekipa.

SARAJEVO

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je odlučila dodijeliti stan Emini Smajović, koja je do sada imala stanarsko pravo nad dijelom stambenog prostora u sjedištu Nadbiskupskog ordinarijata Vrhobosanskog u Sarajevu, čime je riješen višegodišnji sudski spor zbog kojeg je gotovo deložiran kardinal Vinko Puljić iz dijela zgrade u kojoj živi i radi. Vladin ured za odnose s javnošću priopćio je kako je odlučeno da se Emini Smajović u vlasništvo dodjeljuje stan od 60 četvornih metara u sarajevskom naselju Grbavici. Upisom prava vlasništva u zemljišnu knjigu na sudu Emini Smajović prestat će stanarsko pravo nad stanom koji je sastavni dio rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa, stoji u vladinoj odluci. Emina Smajović udovica je Fadila Smajovića, koji je prije rata dobio stanarsko pravo na stan u nadbiskupskom ordinarijatu. Obitelj Smajović je na početku rata izbjegla iz BiH, a nakon rata na temelju zakona u BiH tražila je i sudskom odlukom dobila povrat prava na stan u sastavu rezidencije kardinala Puljića.

LJUBLJANA

Faksimil američke diplomatske bilješke, koju je u srijedu, pozivajući se na WikiLeaks, objavilo ljubljansko "Delo", spominje da je hrvatska vlada lani učinila ustupak kako bi sklopila arbitražni sporazum i od Slovenije dobila deblokadu svojih pristupnih pregovora. "Da bi zaključila arbitražni sporazum sa Slovenijom, Hrvatska je napravila ustupke koji za nju nisu bili laki", jedna je od rečenica iz lanjske diplomatske bilješke koju je potpisao tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, i u kojoj je u središtu nastojanje SAD-a da se ubrzaju pregovori Hrvatske s EU-om nakon slovenske deblokade i suzdržanosti u tom procesu koju su u isto vrijeme pokazivale Velika Britanija i Nizozemska zbog suradnje s Haagom u vezi s topničkim dnevnicima. Foleyjeva bilješka pisana je neposredno nakon što su potkraj prošle godine u Stockholmu, nakon bilateralnih pregovora i uz posredovanje Švedske i SAD-a, premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali arbitražni sporazum i tako odlučili da se granični prijepor riješi pred arbitražnim sudom kad Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.

ZAGREB

Europska unija (EU) ne bi smjela primiti Hrvatsku u svoje članstvo sve dok se vlasti u Zagrebu na zadovoljavajući način ne obračunaju s korupcijom, piše The Financial Times (FT) u izdanju od srijede. "Hrvatska se približava članstvu u EU-u. Ukoliko danas zatvori tri pregovaračka poglavlja, zatvorit će 28 od 35 koliko ih mora zaključiti prije pridruženja Uniji. Ovaj napredak, međutim, potkopava izbijanje jednog od najvećih skandala u povijesti zemlje od stjecanja nezavisnosti", piše list, pojašnjavajući da je 10. prosinca u sklopu istrage protiv korupcije uhićen bivši premijer Ivo Sanader. FT ističe da "Hrvatska pripada Europskoj uniji", ali da je jedna od bizarnosti EU-a da ima više utjecaja na svoje članice prije nego se pridruže Uniji nego kada postanu punopravne članice. S tim u svezi FT podsjeća na Bugarsku i Rumunjsku koje su se Uniji pridružile 2007. nakon što su bile natjerane poduzeti krupne reforme na području provedbe vladavine prava, ali koje su nakon ulaska u blok 27-orice učinile nezamjetan napredak u borbi protiv korupcije i kriminala.

SARAJEVO

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, koja je u srijedu trebala biti održana u Sarajevu, odgođena je zbog nedostatka kvoruma, a razgovori predstavnika parlamentarnih političkih stranaka na kojima bi se odlučilo o njezinu nastavku zakazane su za 11. siječnja 2011. Nastavak utemeljiteljske sjednice zastupničkog doma, započete 30. studenoga, prvotno je zakazan za srijedu kako bi se izabralo predsjedatelja i njegova dva zamjenika te odredilo povjerenstvo koje bi odlučivalo o sastavu ministarskog vijeća BiH, no na početku zasjedanja predsjedatelj Adnan Bašić mogao je samo utvrditi kako nema dovoljno zastupnika da bi se mogle donositi odluke. Odgodu sjednice najprije je zatražilo nekoliko političkih stranaka, uključivo HDZ BiH, s obrazloženjem kako je potrebno još vremena za dogovore o uspostavi vladajuće većine. Utemeljiteljska sjednica Zastupničkog doma održana je 30. studenoga, no na njoj nije birano vodstvo jer se političke stranke nisu dogovorile o uspostavi vladajuće većine.

BEOGRAD

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužitelj Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Barašin u srijedu su se na sastanku u Beogradu dogovorili o potpisivanju sporazuma koji će omogućiti razmjenu dokaza između dvaju tužiteljstava u kaznenim djelima ratnih zločina. Na sastanku je, kako se navodi u priopćenju srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine, dogovoreno da tekst sporazuma izradi zajednička radna skupina u kojoj će biti po dva predstavnika iz obaju odvjetništava. Dogovor o sporazumu ključan je korak k unaprjeđenju suradnje između dvaju tužiteljstava za ratne zločine, započete nakon zaključenja memoranduma o suglasnosti u ostvarivanju i unaprjeđenju suradnje u borbi protiv svih oblika teškog kriminala 2005. u Beogradu, stoji u priopćenju.

MINSK

Sedamnaestero političkih protivnika bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka kazneno je prijavljeno i prijete im zatvorske kazne zbog sudjelovanja u najnovijim protuvladinim prosvjedima, priopćila je u srijedu udruga za zaštitu ljudskih prava "Vesna" sa sjedištem u Minsku. Među osumnjičenicima za "poticanje na masovne nerede" su šestorica od devet političara koji su bili Lukašenkovi suparnici na nedjeljnim predsjedničkim izborima, četvero članova njihovih predsjedničkih kampanja i dvoje novinara. Anatolij Lebedko, jedan od Lukašenkovih protukandidata, zatočen je u zatvoru tajne službe i najavio je štrajk glađu, kazala je njegova supruga Svetlana Lebedko. Na štrajk glađu se odlučio i bivši predsjednički kandidat Nikolaj Statkevič. Lebedku, Statkeviču i ostalima prijeti kazna od tri do deset godina zatvora.

BEOGRAD

Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991. godine nastavljeno je u srijedu svjedočenjem pripadnika srbijanskih dobrovoljaca Slavoljuba Ivanovića, koji je za prvooptuženog Ljubana Devetka rekao da je bio zapovjednik sela nakon napada srbijanskih snaga. Ivanović je, svjedočeći u nastavku dokaznog postupka pred vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, istaknuo kako o tome nema izravnih spoznaja, dodajući da se tako pričalo među stanovništvom u Lovasu. Dodao je kako je isto tako čuo da se optuženi Aleksandar Nikolaidis hvalio da je ubijao Hrvate te da je optuženi Petronije Stevanović nožem ubadao zarobljene ljude. Ivanović je, objašnjavajući kako se zatekao u selu, rekao da se dobrovoljno prijavio u Pančevu, odakle je upućen u Novu Pazovu i Tovarnik, a zatim u Lovas.

LJUBLJANA

Rasplet afere "Patria", koja već više od dvije godine opterećuje slovensku politiku, iduće bi godine mogao biti poznat, sudeći po fazi do koje su došle istrage u Sloveniji, Austriji i Finskoj, pišu u srijedu slovenski mediji. Mediji prenose da se istraga u Finskoj, o isplati nezakonitih provizija u poslu finskog proizvođača oružja prilikom dogovaranja isporuke 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku, nalazi pred završetkom. Finska policija je završila svoj dio posla, ali predkazneni postupak nije završen jer čekamo na još neke informacije iz dviju država, rekao je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA finski istražitelj afere Patria, Kaj Erik Bjoerkqist, potvrđujući da surađuju sa slovenskom i austrijskom policijom. Dodao je da očekuje kako će istraga u Finskoj u cijelosti biti završena početkom sljedeće godine te da je osumnjičeno 13 Finaca i više stranih državljana.

PEKING

Kineska vladina agencija izdala je proglas kojim se zabranjuje uptreba anglicizama u novinama, časopisima, knjigama i internetskim stranicama, a u svrhu očuvanja čistoće kineskog jezika. Sve veća učestolost korištenja engleskih riječi i kratica "ozbiljno narušava standardizaciju i čistoću govornog i pisanog kineskog jezika", stoji u netom donešenoj direktivi. Ta praksa "uništava zdravi harmoničan lingvistički i kulturni okoliš i širu štetni utjecaj na društvo", pojašnjava se u direktivi.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙