FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

PEKING - Sjeverna Koreja dopustit će dolazak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi dokazala da ne proizvodi visoko obogaćeni uranij, rekao je u utorak američki izaslanik Bill Richardson. Inspektori IAEA-e protjerani su iz Sjeverne Koreje 2009. godine. "Dopustit će djelatnicima IAEA-e da posjete Yongbyon kako bi ih uvjerili da ne proizvode visoko obogaćeni uranij, da imaju mirnodopske namjere", rekao je Richardson nakon povratka u Peking iz Sjeverne Koreje, koju je posjetio privatno u pokušaju da umanji napetosti. Sjeverna Koreja ima dovoljno materijala za gradnju osam atomskih bombi.

WASHINGTON - Zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Mike Mullen je pozvao Senat da ratificira novi Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom, tzv. Novi START, dok zagovornici sporazuma pridobijaju sve više republikanskih glasova, pa se ratifikacija čini sve izglednijom. Mullenovo pismo predstavlja prijekor republikancima koji su tražili da se raprava o sporazumu odgodi za iduću godinu, i da se sporazumu dodaju amandmani koji bi omogućili više inspekcija i veći broj strateških bombardera i interkontinentalnih projektila. Mullenovo pismo dio je intenzivnih napora obiju strana da se pridobije dovoljno senatora za dvotrećinsku većinu od 67 glasova, koliko je potrebno za ratifikaciju. Većinski demokrati u Senatu imaju 58 mjesta, a sedam republikanskih senatora već je javno podržalo sporazum, pa administraciju dijele samo dva glasa do pobjede. Glasovanje o ratifikaciji moglo bi se održati već u utorak. Novi START za 30 posto smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na obje strane, na po 1550 komada, te na po 800 na svakoj strani, smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera. Sporazum ponovo uspostavlja sustav u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I.

WASHINGTON - Američki Statistički ured u utorak će objaviti prve rezultate ovogodišnjeg popisa stanovništva koji bi prema najavama u tisku trebali pokazati da SAD ima do 310 milijuna stanovnika, te da je u proteklom desetljeću došlo do promjena napučenosti saveznih država, koje vode do nove raspodjele 435 mjesta u Kongresu. Očekuje da će popis pokazati najsporiji prirast stanovništva od Velike depresije 1930. U utorak će biti objavljeni podaci o broju stanovnika po državama i ukupno, a podaci o rasi i etničkoj pripadnosti, sastavu kućanstava i ostale informacije iz popisnog upitnika, bit će objavljeni kasnije. Popisni upitnik za 2010. imao je samo 10 pitanja, najmanje u povijesti SAD-a, a istraživanjem je obuhvaćeno 134 milijuna kućanstava, poštom ili posjetom oko dva milijuna popisivača.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙