FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice blago porasle nakon dobrih vijesti iz Kine

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT, 22. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi blago su porasli u srijedu u oskudnoj predbožićnoj trgovini, pri čemu je tržišta oraspoložilo medijsko izvješće da se Kina sprema pomoći zaduženim članicama eurozone.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,3 posto na 5.969 bodova. Frankfurtski Dax ostao je pak nepromijenjen na 7.078 bodova.

Bojazni povezane s dužničkom krizom u pojedinim članicama eurozone prigušilo je izvješće portugalskog poslovnog dnevnika da je Kina spremna kupiti portugalske državne obveznice u vrijednosti četiri do pet milijardi eura kako bi pomogla Lisabonu da amortizira pritisak na tržištima obveznica.

Jornal de Nogocios izvijestio je da će na temelju dogovora s Portugalom Kina kupiti obveznice te zadužene članice eurozone na aukcijama ili na sekundarnim tržištima tijekom prvog tromjesečja iduće godine.

Kineska središnja banka nije željela komentirati to izvješće.

U tradicionalno oskudnoj trgovini pred božićne blagdane i kraj godine među glavnim je dobitnicima bio tehnološki sektor nakon što su mediji izvijestili da se Microsoft sprema javnosti predstaviti softver utemeljen na procesorima koje je kreirala britanska tvrtka ARM.

ARM-ove su dionice nakon objave tog izvješća poskočile 8,5 posto. U plusu su bile i dionice ASML Holdingsa, Infineona, Logice i Logitecha, u rasponu od 0,8 do 1,6 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima isticala se medijska tvrtka BskyB, čija je dionica ojačala 1,9 posto, dosegnuvši najvišu vrijednost od ožujka 2004., slijedom poboljšanih izgleda da regulatori odobre ponudu News Internationala za preuzimanje tog britanskog televizijskog operatera.

"Temeljne su korporativne zarade snažne a i gospodarski su pokazatelji dosada općenito bili solidni. Ipak, nije moguće predvidjeti kako će se stvari na tržištu kretati sve dok se ne riješi problem dužničke krize u eurozoni", zaključio je Yusuf Heusen iz IG Indexa.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,2 posto, spustivši se na 10.346 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙