FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacija u studenome usporila na 1,2 posto

Autor: neba
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - U studenome je inflacija u Hrvatskoj iznosila 1,2 posto na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima i pokazuje da su inflacijski pritisci i dalje nejaki.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da su u studenome cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle za 0,3 posto u odnosu na listopad, dok su u odnosu na lanjski studeni bile veće za 1,2 posto.

To je u skladu s očekivanjima jer je šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je inflacija u studenome iznosila 1,2 posto.

To je i blago slabljenje inflacije, s obzirom da je u listopadu iznosila 1,4 posto na godišnjoj razini.

„Mali sezonski pritisak na rast cijena odjeće i obuće, te kretanje cijena stanovanja i goriva u skladu su s očekivanjima. Malo je iznenađenje relativno benigno kretanje cijena prehrambenih proizvoda, što pokazuje da nema nikakvih pritisaka na rast tih cijena“, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića pale su u studenome u odnosu na listopad za 0,2 posto.

S druge strane, cijene odjeće i obuće porasle su za 1,4 posto, dok su cijene stanovanja, goriva i energije porasle za 0,2 posto u odnosu na listopad.

„Na godišnjoj razini, pak, pritisci na rast cijena dolaze od strane energije, dok su cijene prehrambenih proizvoda stabilne. Procjenjujem da će u cijeloj ovoj godini prosječna inflacija iznositi 1,2 posto“, kaže Alen Kovač.

Cijene goriva i energije porasle su u studenome na godišnjoj razini za 6,9 posto, dok su cijene prehrambenih proizvoda pale za 0,1 posto.

U proteklih 12 mjeseci prosječna je inflacija iznosila 1,1 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙