FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: nastavlja se rast industrijske proizvodnje?

Autor: neba
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - U rujnu je u Hrvatskoj prekinut trend slabljenja industrijske proizvodnje, koji je trajao od veljače, a procjenjuje se da je proizvodnja porasla i u listopadu, ponajviše zahvaljujući jačanju inozemne potražnje.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u listopadu.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje, u prosjeku, da je u listopadu industrijska proizvodnja porasla za 1,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene kreću se u rasponu od stagnacije do rasta proizvodnje za 3,0 posto.

U rujnu je industrijska proizvodnja porasla 3,1 posto na godišnjoj razini, čime je prekinut trend pada proizvodnje koji je trajao od veljače.

"U listopadu očekujem skromniji rast industrijske proizvodnje. Bez obzira na snažniju inozemnu potražnju te stabilizaciju domaće potražnje, nužno restrukturiranje prerađivačkog sektora i dalje stavlja pred domaću industriju velike izazove, odnosno mogućnost smanjenja proizvodnih kapaciteta i proizvodnje", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast proizvodnje ponajviše se zahvaljuje jačanju izvoza. Većina europskih gospodarstava izašla je iz recesije, pa tamošnja potražnja jača, što pozitivno utječe na hrvatski izvoz.

No, slabost domaće potražnje i dalje je ograničavajući faktor.

"Očekujemo relativno mali rast do 1,0 posto godišnje, što je djelomično odraz niske baze iz lanjskog listopada. Stabilizaciji proizvodnje doprinosi jači nego što se očekivalo oporavak inozemne potražnje za kapitalnim i intermedijarnim dobrima, praćen i dalje snažnim rastom narudžbi za sljedeće mjesece, dok je slabost domaće potražnje u tom pogledu negativan faktor", zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙