FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podmirivanje klirinškog duga Albanije prema sljednicama biše SFRJ

Autor: nbrc
TIRANA/ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Predstavnici Albanije te država sljednica bivše SFRJ danas su u Tirani potpisali memorandum o podmirenju klirinškog duga Republike Albanije prema državama sljednicama bivše SFRJ, a od ukupnog duga Albanije u iznosu od 23,84 milijuna američkih dolara Hrvatskoj će pripasti 5,48 milijuna dolara, izvijestio je Zdravko Rogić, predstavnik Hrvatske u Odboru za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ iz Aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije, koji je potpisao memorandum u ime hrvatske Vlade.

U Ministarstvu financija Republike Albanije u Tirani potpisan je Memorandum između Vijeća ministara Albanije i Vijeća ministara BiH te vlada Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore o namiri duga Albanije po osnovi obračuna vezanih uz robnu razmjenu između Albanije i bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, navodi Rogić.

Memorandum, kako objašnjava, regulira namiru duga Albanije nastalog po osnovi klirinškog poslovanja s bivšom SFRJ.

Dug prema državama sljednicama bivše SFRJ utvrđen je u iznosu od 20,77 milijuna klirinških dolara te konvertiran po tečaju jedan klirinški dolar za jedan američki dolara.

Utvrđena je i kamata u visini šestomjesečnog USD LIBOR-a i to za razdoblje od 31. ožujka 2006., kada je prvi put usklađen saldo na računima albanskih banaka otvorenih kod Narodne banke Jugoslavije bivše SFRJ, do 30. rujna 2009. u iznosu od 3,08 milijuna dolara. Nakon tog datuma kamata će se obračunavati po istoj stopi do potpisivanja bilateralnih sporazuma koji će se sklopiti između Vijeća ministara Albanije i svake pojedine države sljednice.

Slijedom toga, ukupni završni saldo duga Republike Albanije utvrđen je u iznosu od 23,84 milijuna američkih dolara.

Udjel Republike Hrvatske u financijskoj imovini i obvezama bivše SFRJ, prema odredbama Aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije potpisanog 29. lipnja 2001. u Beču, je 23 posto te Republici Hrvatskoj pripada iznos od 5,48 milijuna dolara, navodi Rogić.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙