FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istarski gradovi po ekonomskoj efikasnosti među najuspješnijima

Autor: dspo
PULA, 10. prosinca 2010. (Hina) - Istarski gradovi prema ekonomskoj efikasnosti svojih gospodarstava među najuspješnijima su u Hrvatskoj, rekao je makroekonomist Mato Crkvenac govoreći o projektu regionalne politike Hrvatske na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore u Puli.

Predstavljajući projekt "Indeks ekonomske efikasnosti gradova i regionalna politika Hrvatske" Crkvenac istaknuo je kako su upravo gradovi nositelji regionalnog razvoja.

"Ekonomska efikasnost gradova pokazuje koliko je njihovo gospodarstvo uspješno, profitabilno i izvozno orijentirano. Upravo istarski gradovi spadaju u skupinu najuspješnijih u ekonomskom smislu", kazao je Crkvenac.

Osim u Zagrebu, u Hrvatskoj su ekonomski najefikasniji gradovi do 15 tisuća stanovnika koji imaju izvozno orijentiranu proizvodnju, a među takvima su i gradovi u Istri koji su među najuspješnijima u Hrvatskoj, poput Rovinja, Novigrada, Vodnjana, Poreča, Umaga, Labina i dr.

Na sjednici je istarski župan Ivan Jakovčić pozvao sve gospodarstvenike regije da u idućih 60 dana ponude svoje konkretne prijedloge i inicijative koji bi bili uvršteni u plan trajnog izlaska iz krize.

Po riječima Jakovčića početkom ožujka iduće godine održat će se izvanredna sjednica županijske skupštine na kojoj će se prezentirati plan trajnog izlaza iz krize, te izaći s konkretnim i jasnim projektima kako bi se "iznašlo trajno rješenje nezaposlenosti te postigla trajna konkurentnost istarskog gospodarstva".

"Istra se ne predaje i želi doći uz bok najvećih i najuspješnijih europskih regija", poručio je župan Jakovčić.

U sklopu današnje sjednice Gospodarskog vijeća dugogodišnjoj direktorici modne trikotaže "Arena" Sonji Racan uručeno je priznanje za izvanredan doprinos u gospodarskom razvoju Istarske županije.

(Hina) xdspo yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙