FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti za studeni ove godine u Hrvatskoj je iznosila 18,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 0,5 postotnih bodova veća stopa nego za listopad kada je iznosila 17,8 posto. Na godišnjoj je razini pak stopa registrirane nezaposlenosti za ovogodišnji studeni za 2,2 postotna boda veća nego za isti mjesec prošle godine kada je iznosila 16,1 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti iznad 18 posto zadnji je put zabilježena u ožujku ove godine i tada je iznosila 18,4 posto, a to je ujedno bila i najviša stopa registrirane nazaposlenosti u više od četiri godine, od siječnja 2006. godine kada je stopa također iznosila 18,4 posto. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem studenoga ove godine u Zavodu je bilo evidentirano 312.350 nezaposlenih, odnosno 7.871 osoba ili 2,6 posto više nego prethodni mjesec, a 29.414 osoba ili 10,4 posto više nego u studenome 2009. godine

ZAGREB - U hrvatskom turizmu iduće će godine najvažnije biti dodjela koncesija za turističko zemljište i izrada strategije razvoja, što će imati dugoročne strateške implikacije na razvoj tog sektora, a kao i ove godine provodit će se brojne udružene promotivne i druge tržišne aktivnosti javnog i privatnog turističkog sektora s ciljem što uspješnije sezone, ističe u razgovoru za Hinu ministar turizma Damir Bajs. Dodjela koncesija, naknade i druga 'tehnička' pitanja definiraju se uredbama koje su popratni podzakonski akti Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, donijetog u srpnju ove godine. Te će uredbe, najavljuje ministar Bajs, uskoro, već krajem ove ili na samom početku iduće godine, na prihvaćanje na Vladu, koja će u konačnici i izdavati koncesije za turističko zemljište. Koncesije će se tvrtkama za zemljište koje nije ušlo u njihov temljeni kapital u pretvorbi dodijeljivati na 50 godina za naknadu koja će se plaćati godišnje, a sastavljena je od fiksnog i varijabilnog dijela vezanog za prihode tvrtki. Shodno tome onaj tko više zarađuje više će i plaćati, kaže Bajs. Najavljuje i da će se iduće godine početi izrađivati dugo očekivani dokument strategije razvoja hrvatskog turizma,te da bi strategija razvoja hrvatskog turizma trebala biti dovršena 2012.

ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je smijenio Josipa Sapunara s mjesta člana Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), doznaje se iz Ministarstva. Kalmeta je smijenio Sapunara u svojstvu Skupštine HAC-a kao njezin jedini član i za to mu nije trebala formalna suglasnost Vlade, napominju u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Na Sapunarovo mjesto Kalmeta nije nikog imenovao pa Uprava HAC-a trenutno ima samo jednog člana - predsjednika Stjepka Bobana. Osipanje HAC-ove Uprave uslijedilo je nakon što su njezini članovi Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Josip Sapunar pritvoreni zbog afera "bojanje tunela" i "Fimi media". Sapunaru je prošli tjedan ukinut istražni zatvor, a ostala dvojca HAC-ovih čelnika osumnjičenih u aferi "Fimi media" ostala su u Remetincu, dok se u USKOK-ovoj istrazi ne ispitaju preostali svjedoci.

RIJEKA - Brodogradilište "3. maj", unatoč nepovoljnim okolnostima, osiguralo je zaposlenost većeg dijela kapaciteta za 2011. godinu, rekao je predsjednik uprave tog riječkog brodogradilišta Edi Kučan na današnjoj konferenciji za novinare. Tanker za zadarsku Tankersku plovidbu, koji će se porinuti sutra, isporučit će se u ožujku 2011. Još jedan od tankera za domaće naručitelje i to za Uljanik plovidbu, porinut će se krajem ožujka, a tijekom godine očekuje se i završetak opremanja posljednjeg broda u nizu za Uljanik plovidbu, kazao je Kučan. Predviđen je završetak opremanja dvaju brodova za norveškog naručitelja preuzetih iz talijanskog brodogradilišta koje je završilo u stečaju, ugovara se nabavka opreme i izrađuje tehnička dokumentacija za ugovorenu gradnju brodova za švedskog naručitelja Wisby Tankers, a 2011. će se izgraditi i do sad najveća teglenica u riječkom brodogradilištu za belgijskog naručitelja, duljine 100 metara i vrijednosti oko pet milijuna eura. Nastavlja se intenzivan rad na ugovaranju novih poslova te da ima naznaka da će se neki od poslova realizirati. No, naglasio je, najprije treba riješiti pitanje odobrenje plana preustroja u Europskoj komisiji nakon čega će se moći neometano nastaviti s ugovaranjem.

ZAGREB - Grupa Končar ostvarit će u ovoj godini ukupne prihode u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što je na razini plana za ovu godinu, a procjenjuje se da će ovogodišnja dobit nakon oporezivanja iznositi 168,4 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago na današnjoj konferenciji za novinare. Ovu je godinu Bago ocijenio teškom, no u tvrtki su se na to pripremili, ostvaren je dobar rezultat, tvrtka se orijentirala na izvoz i ostvareni prihod je u skladu s planom. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga za ovu godinu procjenjuju se u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je četiri posto manje od plana i devet posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu procjenjuju se na 1,1 milijardu kuna (23 posto manje), a u izvozu u iznosu od 1,3 milijarde kuna (5 posto više nego u 2009.). Stanje ugovorenih poslova na kraju godine procjenjuje se na 2,4 milijarde kuna, a vrijednost investicija iznosi 136 milijuna kuna. Bago je istaknuo kako je Končar najinovativniji sustav poduzeća u Hrvatskoj te kako nemaju konkurenata s kojima ih se može uspoređivati.

ZAGREB- Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad ove godine iznosila je 5.351 kunu, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS) .Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za rujan ove godine, koja je iznosila 5.291 kunu, prosječna neto plaća za listopad bila je nominalno veća za 1,1 posto ili za 60 kuna. Usporedba podataka o prosječnoj neto plaći za listopad ove s podacima za listopad prošle godine pokazuje da je neto plaća za deseti mjesec ove godine bila nominalno veća za 1,3 posto ili za 72 kune. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za listopad ove godine iznosila je 7.650 kuna. U usporedbi s prethodnim mjesecom, prosječna je bruto plaća za listopad bila je veća za 104 kuna ili nominalno za 1,4 posto. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća za listopad bila je neznatno veća, za 0,1 posto ili za sedam kuna.

ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili 425,8 milijardi kuna ukupnih prihoda, a ukupni su im rashodi iznosili 410,1 milijardu kuna, pa je tako bruto dobit (višak prihoda nad rashodima) poduzetnika iznosila 15,7 milijardi kuna, podaci su Financijske agencije. Usporedba s istim prošlogodišnjim razdobljem pokazuje da su ukupni prihodi poduzetnika u prvih devet mjeseci ove godine manji za 5 posto, ukupni su rashodi smanjeni za 3,9 posto, dok je bruto dobit manja za 26,5 posto. Od prodaje na domaćem tržištu hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili 322,6 milijardi kuna prihoda što je pad za 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ohrabruje povećanje izvoza i rast prihoda od prodaje na inozemnim tržištima za 6,4 posto, na 61,5 milijardi kuna, ističu iz Fine. Podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da je ekonomičnost poslovanja pogoršana, jer je utroškom od 100 kuna ukupnih rashoda u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno 103,84 kuna prihoda, dok je u istom razdoblju lani to bilo 105,02 kuna. Broj zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika obveznika poreza na dobit smanjen je za 3,1 posto. Po podacima Fine, krajem rujna ove godine poduzetnici su imali 856.348 zaposlenih što je 27.777 zaposlenih manje nego u isto vrijeme lani.

ZAGREB - Dionica Ine i danas je najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi, no promet je znatno niži nego proteklih dana, do oko 13,15 sati promet dionicom Ine iznosio je 42,1 milijun kuna, a protrgovano je 14.874 Ininih dionica. Zanimljivo je da se dinicom Ine danas trguje po prosječnoj cijeni od 2.830,15 kuna, a najviša joj je cijena bila 2.832 kune. U pet prethodnih trgovinskih dana ukupni promet dionicom Ine po cijeni od 2.830 kuna premašio 743 milijuna kuna, a ukupno je protrgovano 262.580 Ininih dionica. To je gotovo trećina od ukupno 800.910 dionica na koje se odnosi ponuda MOL-a po cijeni od 2.800 kuna za dionicu, a 2,6 posto od ukupnog broja Ininih dionica. Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), sva su se četiri obvezna mirovinska fonda 'probila' među deset najvećih dioniča Ine. Po podacima, važećim za uredovni dan 20. prosinca, AZ obvezni mirovinski fond ima 73.531 dionicu Ine ili 0,74 posto i time je na trećem mjestu među deset vodećih dioničara Ine. Na četvrtom je mjestu PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond sa 46.394 dionice ili 0,46 posto, peti Raiffaisen obvezni mirovinski fond koji ima 35.000 dionica ili 0,35 posto, a šesti na listi deset najvećih dioničara Ine je Erste plavi obvezni mirovinski fond koji ima 20.000 dionica Ine što je udjel od 0,20 posto. Temeljni kapital Ine podijeljen je na deset milijuna dionica, a dva najveća dioničara su mađarski MOL koji ima 47,16 posto, te hrvatska Vlada sa 44,84 posto dionica.

ZAGREB - Uz sve manji obujam trgovanja na Zagrebačkoj je burzi i dalje u fokusu ulagača dionica Ine. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,43 posto, na 2.047 bodova. Crobex10 ojačao je 0,44 posto, na 1.113 bodova. Redovni promet dionicama premašio je 40 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego jučer u to doba. Do podneva je vlasnika zamijenilo 10.600 dionica Ine, uz promet od 30,2 milijuna kuna. Njezina zadnja cijena je 2.381 kuna, što je 0,04 posto više nego jučer. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 4,55 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,09 posto, na 281 kunu. Milijunski promet do 12,00 sati ostvaren je i dionicama Vira, 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,24 posto, na 355 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,381790 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobio danas i švicarski franak koji je ojačao 0,61 posto, pa je njegov srednji tečaj na rekordnoj razini od 5,840024 kune. Istodobno je vrijednost američkog dolara pala za 0,04 posto, a oslabila je i britanska funta, za 0,31 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečanoj listi HNB-a iznosi 5,609689 kuna, a funte 8,698786 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙