FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: prvi nesporazumi između HDZ 1990. i HDZ BiH, očekuju se stajališta srpskih stranaka

Autor: rmav
SARAJEVO, 21. prosinca 2010. (Hina) - Nakon službene potvrde uspostave koalicije četiri stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine te poziva koji je u ponedjeljak upućen HDZ-u 1990. da se pridruži tom savezu, uz utorak je iz te stranke stigla prva naznaka kako neki postupci HDZ BiH mogu dovesti u pitanje ranije postignuti sporazum o postizbornoj suradnji dva HDZ-a.

Iz središnjice HDZ 1990. objavljeno je priopćenje u kojemu se negoduje zbog odluke da se za predsjednika Uprave HT Mostar postavi Vilima Primorca, istaknutog člana HDZ BiH. Tu je odluku donio Nadzorni odbor HT Mostar unatoč mišljenju Vlade Federacije BiH da na čelu HT Mostar treba ostati Stipe Prlić. Riječ je o redovitu reizboru predsjednika uprave, a HDZ BiH oštro se protivi da na toj poziciji ostane Prlić.

Iz HDZ 1990. podsjećaju kako je Primorac ne samo član Predsjedništva HDZ BiH, nego je i u sukobu interesa jer se trenutačno nalazi na poziciji doministra u Vijeću ministara BiH. Od Vlade Federacije BiH iz ove su stranke zatražili da stoga imenovanje Primorca poništi.

"S obzirom da ima indicija kako iza ovog izbora stoji politika HDZ BiH, tražimo od HDZ BiH da se očituje u ovom postupku Nadzornog odbora, posebice u svjetlu sporazuma o zajedničkom poslijeizbornom djelovanju naše dvije stranke", stoji u priopćenju.

Iz HDZ 1990. navode kako kane ostati u partnerskim odnosima sa svima koji se bore za obranu hrvatskog političkog subjektiviteta "no ne pristaju da se kišobranom ove borbe pokrivaju nezakonitosti".

Ovo priopćenje objavljeno je uoči zasjedanja Glavnog odbora HDZ 1990. koji bi, kako je najavljeno, u četvrtak trebao razmatrati dokument o osnovama za uspostavu vlasti u BiH što su ga već potpisali predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Hrvatske stranke prava (HSP), Stranke demokratske akcije (SDA) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Oni su potvrdili kako i dalje računaju na savezništvo s HDZ 1990. iako je ta stranka do sada iskazivala čvrsto opredjeljenje za postizbornu suradnju s HDZ BiH.

Čelnici SDP, HSP, SDA i NSRzB poručili su i kako za HDZ BiH nema mjesta u budućoj vlasti sve dok ta stranka ustrajava na uspostavi trećeg entiteta.

Reagirajući na najavu uspostave vladajuće koalicije koju bi činile četiri stranke, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je pokušaj okupljanja drugog bloka parlamentarnih stranaka "koje imaju legitimitet Srba, Bošnjaka i Hrvata".

Glavni tajnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić potvrdio je kako će čelnici te stranke u srijedu putovati u Mostar te tamo razgovarati s Čovićem i predsjednikom HDZ 1990. Božom Ljubićem. U razgovorima bi trebali sudjelovati i predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS), koja je u Republici Srpskoj u oporbi, no s SNSD-om je dogovorila savezništvo na razini države BiH.

"Mi ne možemo ići u Vijeće ministara BiH u kojemu nema hrvatske političke volje", kratko je izjavio Vasić komentirajući zbivanja nakon objave platforme o zajedničkom djelovanju SDP-a, HSP-a, SDA i NSRzB.

Trenutačni odnos snaga je takav da SNSD i SDS preferiraju suradnju s dva HDZ-a, no u toj situaciji ostaje im problem kako naći relevantnog parnera na bošnjačkoj strani s obzirom da SDP i SDA imaju apsolutnu većinu bošnjačkih zastupnika u zastupničkim domovima parlamenata Federacije BiH i države BiH.

Prema izračunu koalicije četiri stranke, oni u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH imaju 57 od 98 mandata, a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH 17 od ukupno 42 zastupnika, u čijem sastavu njih 28 dolazi s područja Federacije BiH, a ostali, njih 14, iz Republike Srpske. Ova koalicija želi uspostaviti vlast na istim osnovama i na razini države BiH i na razini Federacije BiH. Ako to ne bi bilo moguće, spremni su odmah ići na uspostavu vlasti Federacije BiH, a čekati daljnje usuglašavanje sa srpskim strankama, nužno radi uspostave Vijeća ministara BiH.

Za razliku od federalnog Zastupničkog doma gdje se odluke donose običnom većinom, na državnoj razini one ovise ne samo o broju zastupnika koji će ih poduprijeti nego i o tome koliko ih je iz kojega entiteta.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙