FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP BiH i SDA uspostavljaju vlast u Sarajevskoj županiji, na pomolu koalicija i na višim razinama

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. prosinca 2010. (Hina) - Dogovorom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) u petak je u cijelosti utemeljena skupština Sarajevske županije, a time je naznačen i početak stvaranja koalicije SDP - SDA na razini države i Federacije BiH.

Na temelju međustranačkog dogovora za predsjednicu skupštine izabrana je zastupnica Mirjana Malić iz SDP-a, a za zamjenika iz bošnjačkog naroda izabran je Kemal Ademović kojega je kandidirala SDA. SDP-ov zastupnik Ivan Brigić, jedini Hrvat u tom tijelu vlasti, ujedno je postao zamjenikom predsjednice iz reda hrvatskog naroda.

Mirjana Malić je izjavila kako se vrlo brzo može očekivati i uspostava županijske vlade, najavivši kako će i na njezinu čelu biti osoba koju predloži SDP.

Glavni tajnik SDA Amir Zukić je, izrazivši zadovoljstvo uspostavom skupštine, kazao kako je to pokazatelj dobre suradnje SDA i SDP-a. Dodao je kako se time ujedno otvara put za uspostavu vladajuće koalicije na entitetskoj, odnosno državnoj razini.

Za sada je poznato kako će okosnicu vlasti koja treba biti uspostavljena na državnoj razini uime stranaka iz Republike Srpske tvoriti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS).

SDP BiH, međutim, još pregovara s više stranaka koje bi trebale zastupati interese Hrvata. HDZ BiH i HDZ 1990. najavile su kako u budućoj vlasti kane sudjelovati zajednički, a alternativa tom bloku je Hrvatska stranka prava (HSP) koja bi se u vlasti mogla naći uz potporu Narodne stranke "Radom za boljitak" braće Ivanković-Lijanović.

Očekuje se da bi dogovor o izgledu nove vlasti u BiH mogao biti postigut do 22. prosinca jer je za tada zakazana sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH na kojoj bi trebalo biti izabrano skupštinsko vodstvo te utvrđen sastav povjerenstva za izbor ministarskog vijeća BiH.

(Hina) xrmav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙