FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: SDP-ova ponuda prihvatljiva za SDA i Lijanoviće, HSP za jasnije ciljeve

Autor: rmav
SARAJEVO, 15. prosinca 2010. (Hina) - Dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB) u srijedu su ocijenili prihvatljivom ponudu SDP-a za uspostavu vladajuće koalicije, a Hrvatska stranka prava (HSP) traži da se točno odrede reformski ciljevi kako bi pristali na sudjelovanje u izvršnoj vlasti.

Na SDP-ovu ponudu, kojom se potiskuju iz vlasti HDZ BiH i HDZ 1990., reagirao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić te upozorio HSP da bi pristankom preuzeo odgovornost za krizu koju drži neizbježivom ostvari li se taj scenarij.

Glasnogovornik SDP-a Damir Mašić potvrdio je lokalnim medijima u BiH kako je koaliranje u ovom trenutku ponuđeno za uspostavu vlasti u Federaciji BiH, a onda i na državnoj razini.

"Oni koji potpišu platformu bit će na vlasti u Federaciji BiH iduće četiri godine i zajednički djelovati na razini BiH", rekao je Mašić.

Objasnio je da odgovore mogućih partnera očekuju u iduća dva dana.

Za glavnog tajnika stranke SDA Amira Zukića SDP-ova koalicijska platforma općenito je prihvatljiva.

"Nadamo se da će u sporazum uključiti i sve ostale snage koje žele europsku BiH", rekao je Zukić koji očekuje koaliciju sa što većim brojem stranaka.

Konačnu odluku o SDP-ovoj ponudi treba donijeti Glavni odbor SDA na sjednici zakazanoj za četvrtak.

I član predsjedništva NSRzB-a Jerko Ivanković Lijanović potvrdio je da je za tu stranku SDP-ova platforma prihvatljiva jer sadrži i odredbu o reformama u vanjskotrgovinskoj i poreznoj politici kojima bi se potaknulo domaće gospodarstvo.

"Ove četiri stranke u Federaciji BiH mogu sastaviti programsku i proeuropsku koaliciju, a s tom platformom možemo otvoriti i razgovore sa strankama iz Republike Srpske kako bi se to provelo i na razini BiH", kazao je Ivanković Lijanović.

Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić najavio je kako će tijela te stranke konačnu odluku o mogućem koaliranju na temelju SDP-ove ponude donijeti u petak. Za HSP platforma je u načelu prihvatljiva, no bilo bi je potrebno dopuniti, rekao je Jurišić.

"Naše bi se dopune odnosile na donošenje još nekoliko zakona, poput onih o državnoj imovini i odlučivanju u tijelima BiH kako bi se osigurala institucionalna ravnopravnost svih naroda u BiH", rekao je Jurišić.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990., u srijedu se u Sarajevu odvojeno sastao s čelnicima SDA Sulejmanom Tihićem te Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem. Nakon sastanaka rekao je novinarima kako SDP-ovu ponudu ne smatra mudrom.

"U ime devedeset posto izbornoga hrvatskog legitimiteta i u ime najmanje 95 posto hrvatskih građana u BiH mogu reći da vlast u BiH neće biti utemeljena bez većinskog hrvatskog legitimiteta", rekao je Ljubić.

Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. tvrde da jedino te dvije stranke na temelju izbornih rezultata mogu biti stvarni zastupnici Hrvata u BiH.

Ljubić je pozvao HSP neka ne prihvati ponudu SDP-a.

"Ne bih im preporučio da iskušavaju hrvatsku odlučnost u obrani političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva", zaprijetio je Ljubić.

(Hina) xrmav yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙