FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović razočaran dogovorom o uspostavi vlasti u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 20. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je u ponedjeljak u Mostaru da je razočaran postupcima SDP-a BiH koji, po njegovim riječima, okupljajući nekoliko stranaka oko platforme za uspostavu vlasti u BiH, nastoji umanjiti ulogu tamošnjih Hrvata.

"Razočarani smo i to je opasan trend koji može poremetiti odnose u BiH. Riječ je o izigravanju stvarnosti i duha BiH. SDP nastoji na grub način umanjiti ulogu Hrvata u BiH", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice predsjedništva HDZ-a BiH.

Objasnio je kako je ta stranka na sjednici stranačkog vrha odbacila dokument koji je objavio SDP BiH.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) odlučne su uspostaviti vlast u BiH na temelju izbornih rezultata 3. listopada, a na konferenciji za novinstvo u Sarajevu predstavili su dokument o osnovama za uspostavu vlasti u Federaciji BiH i platformu zajedničkog nastupa u tijelima vlasti na državnoj razini.

Dokument predviđa opsežne reforme ustava i zakona te mjere za poticanje gospodarstva kako bi se ubrzalo približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u.

"Taj je razočaravajući dokument jer je njime tek dodirnut travanjski paket koji je propao prije četiri godine i nitko se na njega ne želi vraćati. U tome se dokumentu samo nagađa o ustavnim reformama. Ovo je očito pokušaj stvaranja nove vlasti slične Alijansi, a umjesto Nove hrvatske inicijative sada je tu Hrvatska stranka prava da bi Lagumdžija imao privid Hrvata u vlasti", rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Pri tome je kritizirao i vodstva HSP-a BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak" što su poduprla SDP-ovu platformu djelovanja nasuprot činjenici da su HDZ BiH i HDZ-a 1990. osvojili više od 90 posto glasova hrvatskih birača u BiH na prošlim izborima.

Najavio je i kako će pozvati Hrvate u BiH i sve nacionalne institucije da se očituju o najnovijim potezima SDP-a BiH.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙